ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να πείτε σε κάποιον ότι έχετε συναισθήματα γι’ αυτόν

Τι να κάνετε για να διαχειριστείτε την απόρριψη, όπως:

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να πείτε σε κάποιον ότι έχετε συναισθήματα γι’ αυτόν

Τι να πείτε σε κάποιον, για τον οποίο έχετε συναισθήματα και πώς να το αντιμετωπίσετε, εάν δεν σας βλέπει με τον ίδιο τρόπο.

Ίσως έχετε έναν φίλο/η στη γειτονιά, στη Σχολή ή στη δουλειά και τώρα έχετε αναπτύξει κάποια ερωτικά συναισθήματα, αλλά δεν είστε σίγουροι ότι σας βλέπει με τον ίδιο τρόπο.

Μπορεί να είστε έτοιμοι να πείτε σε αυτό το άτομο για τα συναισθήματά σας, αλλά πώς κάνετε αυτή τη συζήτηση όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη;

Πριν πείτε σε κάποιον πώς νιώθετε, αξίζει να φτάσετε στη ρίζα των αληθινών σας συναισθημάτων, να εξετάσετε τη σχέση που έχετε αυτή τη στιγμή και να προετοιμαστείτε για οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να υπάρξει μετά.

Μπορείτε σίγουρα να κάνετε αυτή τη συζήτηση χωρίς να είναι άβολη ή θανατική ποινή για την μέχρι τώρα σχέση σας, αλλά είναι ένα ευαίσθητο θέμα παρόλα αυτά.

Ανακαλύψτε τα πραγματικά σας συναισθήματα

Μερικές φορές είμαστε μπερδεμένοι σχετικά με την εγγύτητα μας με κάποιον. Τον νοιαζόμαστε ως πραγματικά καλό φίλο; Ή με άλλο τρόπο;

Είναι έρωτας; Είναι φυσική και σεξουαλική χημεία; Είναι πόθος ή είναι αγάπη;
Μόλις προσδιορίσετε τα αληθινά σας συναισθήματα, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τι είδους σχέση θέλετε.

Σκεφτείτε το είδος της σχέσης που έχετε τώρα

Σκεφτείτε το είδος της σχέσης που έχετε αυτή τη στιγμή με αυτό το άτομο. Προτού πείτε σε κάποιον ότι τρέφετε αισθήματα γι’ αυτόν, μπορείτε να λάβετε υπόψη τον αντίκτυπο, ανάλογα με το αν είστε και οι δύο στενοί φίλοι, συνάδελφοι, πρώην ή περιστασιακοί σύντροφοι.

Τι να πείτε σε κάποιον, για τον οποίο έχετε συναισθήματα

Μόλις καθορίσετε τι αισθάνεστε και τι είδους εμπλοκή θα θέλατε με αυτό το άτομο, αν υποθέσουμε ότι δεν είναι ήδη σε σχέση, θα πρέπει να πείτε κάτι. Σύμφωνα με την Δρ. Amy E. Keller, ψυχοθεραπευτή και θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, «μην αποφεύγετε να πείτε σε κάποιον ότι τρέφετε συναισθήματα για αυτόν, επειδή η αποφυγή γεννά την αποφυγή. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι μια σχέση είναι απίθανη, μην αφαιρείς την επιλογή του άλλου».

Εξασκηθείτε σε μερικά σενάρια, μέχρι να νιώσετε άνετα να πείτε ένα από αυτά. Να είστε ειλικρινείς και ευθείς. Μπορεί να πείτε κάτι σαν, «Είμαστε φίλοι (ή συνεργάτες ή πρώην) για λίγο. Αλλά συνειδητοποίησα ότι έχω αναπτύξει περισσότερα συναισθήματα για σένα. Είναι εντάξει αν δεν νιώθεις το ίδιο, αλλά ήθελα πραγματικά να στο πω».

Δώστε χρόνο σε αυτό το άτομο. Πείτε του ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει αυτή τη στιγμή. Η Κέλερ λέει στο verywellmind.com ότι «μπορεί να μην έχει αναγνωρίσει τα συναισθήματά του για σας καθώς ήσουν ήδη στο “κουτί” φίλων». Αφήστε να απαντήσει με τον τρόπο που νιώθει πιο άνετα, με μήνυμα, με emoji, με τηλεφώνημα, με συνάντηση…

Με την υπό όρους αγάπη, λέτε σε κάποιον ότι τον αγαπάτε και περιμένετε να απαντήσει το ίδιο πράγμα διαφορετικά θα πληγωθείτε ή θα προσβληθείτε. Η Κέλερ υπενθυμίζει ότι «στην αγάπη άνευ όρων, αφήνεις τους ανθρώπους να λένε ό,τι θέλουν και να είναι αυτοί που είναι».

«Θυμηθείτε να υπενθυμίσετε σε αυτό το ξεχωριστό άτομο ότι είστε έτοιμοι να συνεχίσετε τη σχέση και να συνεχίσετε όπως πριν, εάν τα συναισθήματά του δεν ανταποκρίνονται. Και να το εννοείτε αυτό», .

Πώς να το αντιμετωπίσετε εάν δεν αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο

Εάν επιθυμούν το ίδιο είδος σχέσης, που πραγματικά θέλετε, αυτό είναι το ιδανικό. Αλλά και η απόρριψη είναι δυνατή.

Έρευνα που εξέτασε τις κοινές απαντήσεις στην απόρριψη σε υγιείς νεαρούς έως μεσήλικες ενήλικες υπογραμμίζει ότι η ερωτική απόρριψη μπορεί να είναι ένα στρεσογόνο γεγονός στη ζωή των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη, απώλεια όρεξης και κατάθλιψη.

Για να μειώσετε τις εξουθενωτικές αντιδράσεις σε αυτό το είδος απόρριψης, επαναδιατυπώστε την κατάσταση θετικά. Σε υγιείς σχέσεις θέλετε και οι δύο τα ίδια πράγματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είστε και οι δύο σε διαφορετικές φάσεις.

Αν δεν υπήρξε ανταπόκριση, συγχαρείτε τον εαυτό σας που είστε γενναίοι και αληθινοί με τον εαυτό σας.

Επιλέξτε από μια ποικιλία υγιεινών τρόπων, για να διαχειριστείτε την απόρριψη, όπως:

  • Καλλιεργήστε την αγάπη για τον εαυτό σας
  • Γυρίστε στα θεραπευτικά αποτελέσματα της μουσικής
  • Ασκηθείτε στο διαλογισμό ενσυνειδητότητας
  • Κάντε μια βόλτα και απολαύστε τη θεραπεία της φύσης
  • Μοιραστείτε την απόρριψη με ένα υποστηρικτικό μέλος της οικογένειας
  • Επικοινωνήστε με τους φίλους σας
  • Ασκηθείτε για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.