Πρώτο κουδούνι την Δευτέρα για δημοτικά και νηπιαγωγεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Πρώτο κουδούνι την Δευτέρα για δημοτικά και νηπιαγωγεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αύριο Δευτέρα 1η Ιουνίου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών επιστρέφουν στα θρανία τους και όπως είπε η υπουργός Παιδείας: «Τα παιδιά οφείλουν να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, που είναι το σχολείο». Το πρόβλημα είναι ότι τα επιχειρήματα δεν πείθουν κανέναν αφού το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης συνεχίζει να αισθάνεται ανασφάλεια.

Πρόκειται για μία επιστροφή που εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και απρόοπτα.

Τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών εξειδίκευσαν το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (25/05) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου και η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Για τους εκπαιδευτικούς, η σχολική χρονιά λήγει την 30η Ιουνίου ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών θα παραταθούν μέχρι την 30η Ιουνίου.

Τα τμήματα θα λειτουργούν με 15 μαθητές τη φορά ενώ θα υπάρχει απόσταση 1,5μ ανάμεσα στα θρανία. Σε περίπτωση που τα τμήματα έχουν περισσότερους από 15 μαθητές, τότε το τμήμα θα διαιρείται στα δύο και τα υποτμήματα θα λειτουργούν εκ περιτροπής.

«Το άνοιγμα και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα είναι πιο δύσκολη άσκηση από το να κάτσουμε όλοι σπίτι μας, και απαιτεί πρόσθετη υπευθυνότητα», σημείωσε η υπουργός Παιδείας. «Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν πετάμε το μπαλάκι στην κοινωνία. Κάνουμε το καθήκον μας και φροντίζουμε να επανέλθουμε όλοι, μικροί μεγάλοι, σταδιακά στη νέα κανονικότητα».

Αντισηπτικά θα υπάρχουν σε όλες τις τάξεις ενώ οι αίθουσες θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

Οι μαθητές θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές ώρες ενώ τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου και η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν έως τις 26 Ιουνίου και για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του εκπαιδευτικού έτους θα είναι έως τις 30 Ιουνίου.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως τα παιδιά θα βρίσκονται σε αίθουσες έως 15 ατόμων. Όταν τα τμήματα υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό τότε το τμήμα θα χωρίζεται στα δύο και τα παιδιά θα διδάσκονται εκ περιτροπής Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι 1.600 δημοτικοί και βρεφικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, που φιλοξενούν περίπου 90.000 παιδιά θα λειτουργήσουν με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύσουν για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Από την 1η Ιουνίου, οι υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με μόνη εξαίρεση τη χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που υπάγονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, για την άδεια ειδικού σκοπού σε δημοσίους υπαλλήλους, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι η χορήγησή της συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.