ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτά είναι τα πιο σπάνια χρώματα ματιών στον κόσμο

Αυτά είναι τα πιο σπάνια χρώματα ματιών στον κόσμο

Το χρώμα των ματιών βασίζεται στην ποσότητα της μελανίνης. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε υψηλή συγκέντρωση μελανίνης στο πίσω μέρος της ίριδας καθώς και στο στρώμα, τόσο πιο σκούρα θα είναι τα μάτια σας.

Τι χρώμα είναι τα μάτια σας; Ας δούμε λοιπόν πια χρώματα είναι τα πιο σπάνια!

Κάστανα μάτια
Το καστανό χρώμα ματιών (καφέ μάτια) είναι τα πιο κοινά σε όλο τον κόσμο με 55% του πληθυσμού παγκόσμια. Ο καθηγητής Hans Eiberg έχει αναφέρει ότι αρχικά είχαμε όλοι οι άνθρωποι καστανά μάτια.

Μελισσιά μάτια
Τα μελισσιά μάτια είναι παρόμοια με τα καστανά μάτια αλλά λίγο πιο ανοιχτόχρωμα, περίπου 5% με 8 % έχουν μελισσιά μάτια. Ανάλογα με τον φωτισμό όπως προανέφερα, γίνονται καφέ με πράσινο.

Μπλε μάτια
Εκτιμάται ότι τα μπλε μάτια είναι περίπου το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα μπλε μάτια σχηματίζονται από την απουσία χρωμάτων στο μάτι, όπου το μπλε χρώμα σχηματίζεται από τη διασπορά του φωτός καθώς αντανακλάται από την ίριδα. Μπλε μάτια υπάρχουν στις εθνότητες που βρίσκονται κοντά στη βόρεια Ευρώπη.

Βιολετί χρώμα ματιών
Στην πραγματικότητα αυτό το βιολετί χρώμα προέρχεται από το πολύ βαθύ μπλε στην ίριδα. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει την ύπαρξη ματιών που είναι πραγματικά μωβ. Γνωστή για το βιολετί χρώμα στα μάτια είναι η Ελιζαμπεθ Τέιλορ.

Γαλάζια μάτια
Τα γαλάζια μάτια είναι μια γενετική μετάλλαξη που επηρέασε το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματα μας και συνέβη πριν 6 -10.000 χρόνια πριν. Αυτό το γονίδιο, ελέγχει την ποσότητα της χρωστικής μελανίνης που παράγεται από τον οργανισμό και ευθύνεται για το 74% της συνολικής ποικιλομορφίας στο χρωματισμό των ματιών των ανθρώπων. Έσβησε την ικανότητα να παράγουμε καστανά μάτια! Ο καθηγητής Hans Eiberg είπε πως όλοι οι γαλανομάτηδες άνθρωποι σχετίζονται με τον ίδιο πρόγονο! Περίπου 10.2% υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Γκρίζα μάτια
Η απόδοση γκρίζου χρώματος στα μάτια είναι παρόμοια με αυτή των γαλανών, απλά είναι λίγο περισσότερη η ποσότητα μελανίνης στην ίριδα.

Πράσινα μάτια
Μόνο 2% του πληθυσμού έχουν πράσινα χρωματιστά μάτια. Τα πράσινα μάτια είναι ασυνήθιστα αν και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Κεχριμπαρένια μάτια.
Κεχριμπαρένια μάτια (πορτοκαλί χρώμα) είναι εξαιρετικά σπάνια και από τα πράσινα. Έχουν τόνους από χαλκό, χρυσό, κίτρινο με κόκκινη απόχρωση. Η χρυσοκίτρινη χρωστική ουσία η οποία δίνει αυτό το μοναδικό χρώμα στο μάτι ονομάζεται λιπόχρωμα στην ίριδα. Τα μάτια αυτά είναι πιο κοινά στις χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Μαύρα μάτια
Δυστυχώς τα μαύρα μάτια δεν υπάρχουν. Αν και φαίνονται μαύρα στην πραγματικότητα είναι πολύ σκούρα καφέ λόγο υψηλής συγκέντρωσης μελανίνης. Αυτό το χρώμα είναι σχετικά συχνό σε ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, Ασιάτες και ιθαγενείς της Αμερικής. Θα δείτε μόνο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει πολύ σκούρα καφέ μάτια.

Ασημένια μάτια. Το ασημί χρώμα στα μάτια είναι επίσης αρκετά σπάνιο, αν και πολλοί θεωρούν τα ασημένια μάτια ως μια παραλλαγή του μπλε χρώματος των ματιών. Όπως τα μπλε μάτια, τα ασημένια μάτια είναι αποτέλεσμα μιας πολύ χαμηλής ποσότητας χρωματισμού στο μάτι, η οποία αντικατοπτρίζει μια γκρίζα-ασημένια εμφάνιση. Είναι πιο συνηθισμένα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Κόκκινα μάτια
Το κόκκινο χρώμα δημιουργείται από κάποιες παθήσεις όπως ο αλμπινισμός. Η ίριδα στερείται εντελώς της μελανίνης. Επίσης η κόρη του οφθαλμού είναι κόκκινη ή ρόδινη. Τα παιδιά φοβούνται το φως και κλείνουν τα μάτια τους για να το αποφύγουν. Υπάρχουν όμως σπανιότερες περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι χωρίς παθήσεις έχουν διαρροή αίματος στην ίριδα με αποτέλεσμα η ίριδα τους να γίνεται κόκκινη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ετεροχρωμία
Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρω την ετεροχρωμία της ίριδας. Οφείλεται σε γονιδιακή κληρονομικότητα, ή προκαλείται από ασθένεια ή τραυματισμό. Αυτό προκύπτει από την ανομοιογενή περιεκτικότητα σε μελανίνη δηλαδή είναι η κατάσταση κατά την οποία το χρώμα της ίριδας του ενός ματιού είναι διαφορετικό από το χρώμα της ίριδας του άλλου. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο τόσο χαμηλό όσο το 0,6%. Γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως η Kate Bosworth (Μερική ετεροχρωμία), Mila Kunis (Ολική ετεροχρωμία), Demi Moore (Ολική ετεροχρωμία) έχουν ετεροχρωμία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.