ΕE: Προσωρινό Ταμείο Ανάκαμψης και χορήγηση δανείων προτείνουν οι 4 «σκληροί» της Ευρώπης

ΕE: Προσωρινό Ταμείο Ανάκαμψης και χορήγηση δανείων προτείνουν οι 4 «σκληροί» της Ευρώπης

Προσωρινό Ταμείο Ανάκαμψης που θα θα στηρίξει τις πληττόμενες από την πανδημία χώρες υπό την μορφή δανεισμού και θα έχει διάρκεια δύο ετών, προτείνουν οι 4 σκληροί της ΕΕ που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους στην πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για συλλογική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο προτείνει τη δημιουργία ενός εφάπαξ, διετούς ταμείου έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα χορηγεί δάνεια σε χώρες που έχουν ανάγκη με βάση την αξιολόγηση των αναγκών και θα στοχεύει τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με το έγγραφο που συνέταξαν από κοινού η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και Σουηδία και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αυστριακή Καγκελαρία.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος χαρακτήρισε «ένωση χρέους από την πίσω πόρτα» την γερμανογαλλική πρόταση για ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης της οικονομίας επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στο σχέδιο που παρουσίασαν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Λέμε ξεκάθαρα ναι σε άμεση βοήθεια για την πανδημία, αλλά αυτό που απορρίπτουμε είναι μια ένωση χρέους. Δεν θα ωφελούσε την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κουρτς, ο οποίος συμμετείχε χθες το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης ως επίτιμος προσκεκλημένος στο συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Ο αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η Αυστρία θέλει να είναι αλληλέγγυα προς τις χώρες οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού, αλλά διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να είναι μόνο περιορισμένης διάρκειας, ως άμεση ενίσχυση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να δεχθεί την πρόταση Μακρόν-Μέρκελ εξηγώντας ότι «περιπέτειες οικονομικής πολιτικής, όπως μια ευρωπαϊκή ένωση χρέους, με εμάς δεν θα υπάρξουν».

Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο «οικοδεσπότης» του Συνεδρίου, αρχηγός της CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, τονίζοντας ότι «όποιος θέλει να ενδυναμώσει την Ευρώπη, πρέπει να συμμετάσχει – έστω με «πόνο στο στομάχι». Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης είναι τεράστιο, αλλά λογικό, καθώς διαφορετικά η ιδέα της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτύχει και οι χώρες της Ευρώπης να καταλήξουν μπαλάκι άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα», προειδοποίησε ο . Σέντερ και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για πολλά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η στάση του Κουρτς επιβεβαιώνει ότι η Αυστρία αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά έχουν πάψει εδώ και χρόνια να αποτελούν δορυφόρους της Γερμανίας γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη μια βέβαιη πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.