Αυτοί είναι οι 3 μονομάχοι για την προεδρία στο Eurogroup

Αυτοί είναι οι 3 μονομάχοι για την προεδρία στο Eurogroup

H παραίτηση του Μάριο Σεντένο έχει αφήσει ακέφαλη την προεδρία του Eurogroup, στην παλαίστρα θα ριχτούν οι τρεις υποψήφιοι, καθώς την Πέμπτη είναι η κρίσιμη ψηφοφορία.

Οι 3 μονομάχοι για την προεδρία του Eurogroup είναι, μία Ισπανίδα με γνώση του μικρόκοσμου των Βρυξελλών, ένας Ιρλανδός που θεωρείται οικονόμος στα δημοσιονομικά και ένας Λουξεμβουργιανός έμπειρος με τους συμβιβασμούς.

Αυτή η ομάδα των υπουργών Οικονομικών που εποπτεύει το ευρώ και την οικονομία στα 19 κράτη – μέλη θα εκλέξει, λοιπόν, την Πέμπτη (09.07.2020), τον νέο επικεφαλής της.

Eurogroup: Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, μια Ευρωπαία ειδικός

Υπουργός Οικονομίας, η 51χρονη Καλβίνιο θεωρείται μετριοπαθής φιγούρα με φιλελεύθερες κορώνες στην αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού στη Μαδρίτη. Πριν από τον διορισμό της από τον Πέδρο Σάντσεθ τον Ιούνιο του 2018, ήταν διευθύντρια στη διεύθυνση Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε για 12 χρόνια. Έχει επίσης καταλάβει θέσεις στις διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς στην Κομισιόν.

Στη μάχη της για την προεδρία του Eurogroup έχει λάβει πολύτιμη στήριξη, αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Σε περίπτωση που επικρατήσει, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός κλαμπ στο οποίο κυριαρχούν άνδρες. Ωστόσο, ορισμένες χώρες – κυρίως οι πιο φιλελεύθερες – αντιτίθενται στην εκλογή της, καθώς αμφιβάλλουν ότι διαθέτει τα προσόντα για μια προεδρία που απαιτεί μια ιδιαίτερη αίσθηση του συμβιβασμού.

Eurogroup: Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, ένας συνετός μάνατζερ

Έχοντας στα χέρια του τη διαχείριση των οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017, ο κεντροδεξιός υπουργός Πασκάλ Ντόναχιου επανέφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, με τις προσπάθειες αυτές να κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Είναι υπό την διαχείριση αυτού του 45χρονου που η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε γονατίσει τον ‘κέλτικο τίγρη’ μια δεκαετία νωρίτερα.

Παράλληλα, αυτός ο “φαν” των ταινιών Star Wars προετοίμασε την Ιρλανδία για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ιδιαίτερα χαμηλού, και αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει τις λεγόμενες επιχειρήσεις Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), με την Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου.

Eurogroup: Ο Λουξεμβουργιανός Πιερ Γκραμένια, η τέχνη του συμβιβασμού

Μετά την ανεπιτυχή υποψηφιότητά του το 2017 απέναντι στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, ο οποίος τώρα αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ο φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια (62 ετών) αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει την τύχη του. Μέλος του Eurogroup εδώ και σχεδόν 7 χρόνια, αυτός ο διπλωμάτης καριέρας μπορεί να υπερηφανεύεται για την μακρά θητεία του ως υπουργού Οικονομικών στο Μεγάλο Δουκάτο, όπου διορίστηκε στα τέλη του 2013.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πολύγλωσσος Γκραμένια – εκτός από τη μητρική του γλώσσα, μιλά γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά – έχει στόχο να αναδιαμορφώσει την εικόνα του Λουξεμβούργου, που κατηγορείται ότι ενθαρρύνει την φορολογική βελτιστοποίηση σε μεγάλη κλίμακα. Στο δημοσιονομικό κομμάτι, ο Πιερ Γκραμένια είναι υπέρμαχος μια ορισμένης αυστηρότητας. Ανήκει στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που προτιμούν να βρεθεί λύση ύστερα από μια παγκόσμια διαπραγμάτευση για έναν ευρωπαϊκό φόρο για τους κολοσσούς του Διαδικτύου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.