ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σκόπια: Προχωράει η στρατηγική της Μ. Αλβανίας

Σκόπια: Προχωράει η στρατηγική της Μ. Αλβανίας

Ο Στογιάντσε Άνγκελοφ, απόστρατος στρατηγός της Αστυνομίας των Σκοπίων και επικεφαλής του κόμματος “Αξιοπρέπεια” δήλωσε εμφατικά ότι “η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου αποτελεί μέρος της υλοποίησης της στρατηγικής για τη Μεγάλη Αλβανία! Ταυτόχρονα συμπλήρωσε, πως αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την οντότητα των Σκοπίων!

Ο Σ.Άνγκελοφ συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο του 2001 και πολέμησε εναντίον των Αλβανών σε μάχες κοντά στο Τέτοβο και στο Αρατσίνοβο, στο βορειοδυτικό μέρος του κράτους των Σκοπίων.

Να σημειωθεί ότι τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Τι όμως αποφασίστηκε στη συνάντηση αυτή;

Στην πρώτη  κοινή συνεδρίαση Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου  στην πόλη της Πριζρένης του Κοσόβου, αποφασίστηκε να διατεθεί  το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, ειδικά για τις μητέρες στο Πρέσεβο, ως ‘δώρο μητρότητας’.

Η δήλωση έγινε μετά το έγγραφο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπογράφηκε από τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσσυφοπεδίου- Χασίμ Θάτσι.

Η συμφωνία αναφέρεται  στη συνεργασία και στη διευκόλυνση του εμπορίου, στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών καθώς και την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής της ασφάλειας θα ενισχύσουμε το διάλογο. Απώτερος στόχος μας είναι η ένταξη στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

Τέλος, οι δύο κυβερνήσεις- Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο βοήθειας για τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο- νότιας Σερβίας.

Για το κοινό συνέδριο στο Πρίζρεν, ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής, Πρέντραγκ Σίμιτς, ερμηνεύει ως επιθυμία των Αλβανών να γίνει ο επόμενος στόχος στις σχέσεις Αλβανίας-Σερβίας, η περιοχή της νότιας Σερβίας.

«Η Πρίστινα και τα Τίρανα παίζουν με την Κοιλάδα του Πρέσεβο, την ίδια στιγμή που οι Σέρβοι προσπαθούν να ενισχύσουν τους θεσμούς στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Έτσι προετοιμάζουν οι Αλβανοί το έδαφος στην επιδίωξή τους για ανταλλαγή εδαφών μελλοντικά. Προσωπικά πιστεύω ότι για τη χώρα μας η νότια Σερβία αποτελεί στρατηγικά σημαντική περιοχή», δήλωσε ο Σίμιτς στο «Νόβοστι».

Η κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι ακολουθείται κοινή πρακτική στην περιοχή. Μέσα από μια σειρά ενεργειών φαίνεται σαφώς, ότι το αυτοαποκαλούμενο κράτος του Κοσσυφοπεδίου θα επιδιώξει να ενωθεί με την Αλβανία, δήλωσε ο ιστορικός Πρέντραγκ Σίμιτς.

Η συνάντηση στην πόλη Πρίζρεν δεν είναι τυχαία. Στα τέλη του 19ου αιώνα στην πόλη αυτή ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος της Πρίζρεν. Η Λίγκα της Πρίζρεν είναι η σπονδυλική στήλη για την ιδέα της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας» και ο συμβολισμός των μηνυμάτων είναι σαφής, σημειώνει σερβικό δημοσίευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.