ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ισπανία: Καθιερώνει πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων

Θα δίνουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε τράπεζες τροφίμων

Ισπανία: Καθιερώνει πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων

Η κυβέρνηση θέλει να περάσει το σγκεκριμένο νομοσχέδιο με σκοπό να μειωθεί ο όγκος των τροφίμων και των αναψυκτικών που πετούν κάθε χρόνο οι Ισπανοί. Η αξία των τροφίμων που πετιέται στα σκουπίδια υπολογίζεται πως είναι 250 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ισπανίας.

Η Ισπανία  ακολουθεί τα βήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας και έτσι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, που πετάνε προϊόντα στα σκουπίδια.

Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι «σε έναν κόσμο όπου υπάρχει πείνα και υποσιτισμός, τα θέματα αυτά βαραίνουν τη συνείδηση όλων».

Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να μειωθεί ο όγκος των τροφίμων και των αναψυκτικών (περίπου 1,36 εκατ. τόνοι) που πετούν κάθε χρόνο οι Ισπανοί.

Μηχανισμός για να δίνονται τα τρόφιμα σε ΜΚΟ ή τράπεζες τροφίμων

Τα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια θα πρέπει να συγκροτήσουν κάποιον μηχανισμό μέσω του οποίου θα δίνουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε τράπεζες τροφίμων. Εάν δεν είναι πλέον κατάλληλα για βρώση, θα μπορούν να μετατρέπονται σε χυμούς ή σε μαρμελάδες, για παράδειγμα, ή να γίνονται ζωοτροφή ή λιπάσματα.

Τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να δίνουν δωρεάν στους πελάτες τους συσκευασίες για να παίρνουν μαζί τους το περίσσευμα του φαγητού τους, μια πρακτική που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία.

Πρόστιμα από 2.001 έως 60.000 ευρώ

Τα πρόστιμα, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα, θα κυμαίνονται από 2.001 έως και 60.000 ευρώ. Δεν θα επιβάλλονται ποινές στους καταναλωτές, για τους οποίους θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030, έναν στόχο που συμμερίζεται και ο ΟΗΕ. Παρόμοια μέτρα υιοθέτησαν πρόσφατα η Ιταλία και η Γαλλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.