ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΕΦΚΑ: Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Πότε η πληρωμή

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για την κυρία ασφάλιση

ΕΦΚΑ: Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Πότε η πληρωμή

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2023 από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.

Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιανουαρίου 2023 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για την κυρία ασφάλιση διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η κατηγορία στα 230 ευρώ
  • 2η κατηγορία στα 276,19 ευρώ
  • 3η κατηγορία στα 330,99 ευρώ
  • 4η κατηγορία στα 397,84 ευρώ
  • 5η κατηγορία στα 476,76 ευρώ
  • 6η κατηγορία στα 620,33 ευρώ.

Παράλληλα οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στην 1η κατηγορία ανέρχεται στα 137,06 ευρώ, στην 2η στα 164,47 ευρώ, στην 3η στα 197,37 ευρώ, στην 4η στα 236,84 ευρώ, στην 5η στα 285,09 ευρώ και στην 6η κατηγορία στα 371,70 ευρώ.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι 12 Φεβρουαρίου παραμένουν στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν την προηγούμενη χρονιά, καθόσον σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι αποτελούν και την κύρια μάζα των μη μισθωτών, επιλέγει την 1η, 2η ή 3η κατηγορία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν κέρδος αν ενταχθούν στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας εισφορά 330 ευρώ τον μήνα. Μετά από 40 χρόνια μπορούν να προσδοκούν σύνταξη 1.250 ευρώ μεικτά (περίπου 1.130 ευρώ καθαρά).

Αντίθετα, ο ασφαλισμένος που απέχει έως 10 έτη από τη συνταξιοδότηση και έχει οικονομική άνεση θα έχει κέρδος αν ενταχθεί στην υψηλότερη κατηγορία εισφορών.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, οι εισφορές κύριας σύνταξης της πρώτης κατηγορίας αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 775 ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους «βγάζουν» σύνταξη 674 ευρώ.

Για 35 χρόνια ασφάλισης, η δεύτερη κατηγορία εισφορών αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 930 ευρώ και αντιστοιχούν σε σύνταξη 732 ευρώ.

Βάσει, πάντως των σχετικών νόμων, από την 1.1.2023 έως 31.12.2024 οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων για όλους τους κλάδους ασφάλισης προσαυξάνονται κάθε χρόνο, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε περίπτωση αρνητικής τιμής παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Από 01.01.2025 και εφεξής οι εισφορές θα προσαυξάνονται κατά έτος, κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.