ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στα 28,2 δισ. το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Στα 28,2 δισ. το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Ξεκινά η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αμέσως μετά τη χορήγηση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δημοσιεύσουν ισολογισμούς οι οποίοι να βεβαιώνουν τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα χρειαστούν 28,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς μετά το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του Δημοσίου οι κεφαλαιακές τους ανάγκες αυξήθηκαν κατά 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

 Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κοινοποιήσει σε κάθε τράπεζα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της, καθώς και τις προθεσμίες για την υποβολή σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης και τη δρομολόγηση της εφαρμογής τους. Το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους αναμένεται να επιδράσει σε ένα βαθμό στα μεγέθη αυτά, αλλά δεν θα τα ανατρέψει καθολικά.

Αναλυτικότερα, η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικής σημασίας πιστωτικών ιδρυμάτων όπως έχει περιγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος θα γίνει σε τρία στάδια:

– Πρώτον, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2012, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα έχει λάβει στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας 28,2 δισ. ευρώ υπό τη μορφή τίτλων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα καταβάλει στα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα πρόσθετη προκαταβολή, ώστε αυτά να ικανοποιούν το ελάχιστο όριο (9%) του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1).

– Δεύτερον, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις εκδόσεις των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες αυτές.

– Τρίτον, μέχρι τον Απρίλιο του 2013, τα συστημικής σημασίας πιστωτικά ιδρύματα θα ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους με διάθεση τίτλων σε ιδιώτες επενδυτές και, στο βαθμό που θα παραστεί ανάγκη, τα επιπλέον κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι μέτοχοι (παλαιοί και νέοι) των συστημικής σημασίας πιστωτικών ιδρυμάτων θα ασκούν τον έλεγχο των τραπεζών αυτών, εφόσον κρίνονται κατάλληλοι για το σκοπό αυτό (σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο) και καλύψουν τουλάχιστον το 10% των νεο-εκδιδόμενων μετοχών.Κίνητρο για την προσέλκυση κεφαλαίων από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα αποτελεί η χορήγηση δικαιώματος στους μετόχους να εξαγοράσουν τις υπόλοιπές μετοχές, τις οποίες αρχικά θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα συμβάλει στη χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες επί της ρευστότητάς τους, καθώς θα επηρεάσει θετικά τη ροή των καταθέσεων και τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.