ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Χάθηκαν 253.073 θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2020 – «Καταρρέει» η εστίαση

Χάθηκαν 253.073 θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2020 – «Καταρρέει» η εστίαση

Τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό αλλά και το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα τουρισμού, δημιούργησε ένα «οικονομικό τσουνάμι» του οποίου τα αποτελέσματα τώρα αρχίζουν και φαίνονται.

Την απώλεια 253.073 θέσεων εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», το οποίο μετρά τις ροές προσλήψεων και απολύσεων.

Το μεγάλο «ρήγμα» στην απασχόληση προέρχεται από τον τουρισμό, ως συνέπεια των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν ότι ένα νέο, ακόμα μεγαλύτερο κύμα ανεργίας αναμένεται τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της «Εργάνης», οι προσλήψεις κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν κατά 569.202 λιγότερες από την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019 και οι απολύσεις (λόγω κυρίως της απαγόρευσής τους για όσους εργαζομένους ήταν σε αναστολή σύμβασης) ήταν μειωμένες κατά 316.129. Συγκριτικά όμως με το πρώτο εξάμηνο του 2019, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων την ίδια περίοδο φέτος είναι μειωμένο κατά 253.073 θέσεις.

Μάλιστα, αν και τον Ιούνιο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 6.161 θέσεις περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (37.568 θέσεις φέτος έναντι 31.407 το 2019), το «πλεόνασμα» ήταν πολύ μικρό για να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χθες: «Το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για τον μήνα Ιούνιο του Π/Σ “ΕΡΓΑΝΗ” με +37.568 θέσεις εργασίας δείχνει ότι οι πολιτικές μας είναι στον σωστό δρόμο, αλλά χρειάζονται πολλές και συνεχείς προσπάθειες ακόμα».

«Την απόλυτη κατάρρευση όχι μόνο της εποχικής, αλλά της συνολικής ελληνικής αγοράς εργασίας καταδεικνύουν τα στοιχεία της Εργάνης που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Βουτιά της τάξεως του 70% κατέγραψε η εστίαση τον Απρίλιο, μήνα που ο κλάδος λειτούργησε μόνο για υπηρεσίες take away, ενώ η πτώση είχε αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και δείχνουν επίσης κατάρρευση και στα έσοδα εταιριών παροχής καταλυμάτων.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2020 ανήλθε σε 30.580.477 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 73,5% σε σχέση με τον Απρίλιο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 109.734.593 ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019 παρατηρήθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Αρτας, Θεσπρωτίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Κέας – Κύθνου, Σποράδων και Φωκίδας (100%), ενώ αύξηση δεν καταγράφηκε σε καμία Περιφερειακή Ενότητα.

Εικόνα καταστροφής δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον Απρίλιο και στον κλάδο του τουρισμού. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2020 ανήλθε σε 17.642.544 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 91,9% σε σχέση με τον Απρίλιο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 217.528.451 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης (100%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (47,5%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.