ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θεομηνία στην Εύβοια: Έκτακτο επίδομα 5.000 ευρώ στους πληγέντες – Αναλυτικά οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Θεομηνία στην Εύβοια: Έκτακτο επίδομα 5.000 ευρώ στους πληγέντες – Αναλυτικά οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Εύβοια που σημειώθηκαν αρχές του μήνα, περιλαμβάνουν έκτακτη εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά, η απόφαση ορίζει ότι σε πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στις 8 και 9 Αυγούστου 2020 χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση δικαιούνται:

α) οι ένοικοι κατοικιών, είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα), είτε είναι επικαρπωτές, ή μισθωτές, εξαιρουμένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κατοικία επλήγη από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020,

β) οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 με την προϋπόθεση ότι η κτιριακή εγκατάσταση ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση που επλήγη ήταν σε λειτουργία.

Η αίτηση απευθύνεται στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και υποβάλλεται στον διαδικτυακό τόπο www.gov.gr με χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εναλλακτικά μπορεί να υποβάλλεται μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από τον δικαιούχο ή τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του δικαιούχου ή της επιχείρησης, ανάλογα με τη νομική μορφή της.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα ειδικότερα ζητήματα για την υποβολή της αίτησης και το περιεχόμενο αυτής. Σύμφωνα με την απόφαση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται εφάπαξ ενίσχυση τόσο για την κύρια όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε μισθώνονται σε τρίτους με βραχυχρόνιες περιοδικές μισθώσεις.

Το ποσό καταβάλλεται στον δικαιούχο, μετά από την έκδοση απόφασης της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.), από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την έκδοση τακτικού χρηματικού εντάλματος σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος γνωστοποιείται στην Υπηρεσία, μέσω της αίτησης που υποβάλλει ο δικαιούχος.

Τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας και για κενά κτίρια

Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων (συνιδιοκτητών που διαμένουν στην πληγείσα κατοικία), η αίτηση υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά και του χορηγείται το ποσό της ενίσχυσης, που αντιστοιχεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας ή χρήσης, που δηλώνει στην αίτηση.

Σε περίπτωση που σε τμήμα της πληγείσας κατοικίας φέρεται να στεγάζεται επαγγελματική δραστηριότητα, την αίτηση υποβάλλει ο κύριος της κατοικίας, εκτός αν η κατοικία έχει συνολικά μισθωθεί η παραχωρηθεί, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, δεν δικαιούνται έκτακτης ενίσχυσης.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2020. Ωστόσο με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών η προθεσμία μπορεί να παραταθεί έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι όπως ορίζεται στην απόφαση, η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στις 8 και 9 Αυγούστου 2020, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.