ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η συμφωνία της Κίνας για συνεκμετάλλευση των νέων ιρανικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων βγάζει έξω το δολάριο: Πληρώνει με γουάν και… αφρικανικά νομίσματα!

Υπογράφηκε 25ετης Συμφωνία

Η συμφωνία της Κίνας για συνεκμετάλλευση των νέων ιρανικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων βγάζει έξω το δολάριο: Πληρώνει με γουάν και… αφρικανικά νομίσματα!

Η συμφωνία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου του Ιράν από κινεζικές εταιρείες μπορεί να δείχνει ότι δεν προσφέρει αρκετά για την Τεχεράνη αλλά ο κύριος στόχος της Κίνας είναι να “πετάξει” έξω το δολάριο.

Στην 25ετή Συμφωνία, η Κίνα έχει εγγυημένες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν τουλάχιστον κατά 30% χαμηλότερες από τα σχετικά σημεία αναφοράς για την τιμολόγηση του πετρελαίου.

Ωστόσο, από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Κίνα απαιτεί επιπλέον έκπτωση στο ιρανικό πετρέλαιο στο 30% με την οποία μπορεί επί του παρόντος να αγοράσει και ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την πηγή του Ιράν.

«Κατά μέσο όρο, η κινεζική έκπτωση για το ιρανικό αργό πετρέλαιο στο διεθνές σημείο αναφοράς τους τελευταίους 12 μήνες ήταν περίπου 44%», είπε.

«Αλλά, είναι ακόμη χειρότερο για το Ιράν, καθώς – από τις 11 Νοεμβρίου 2022 – η Κίνα πληρώνει το Ιράν σε μη μετατρέψιμο γιουάν, δηλαδή γιουάν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εντός της Κίνας ή/και να δαπανηθεί για την αγορά κινεζικών προϊόντων», πρόσθεσε.

«Το χειρότερο είναι ότι, ενώ το γιουάν είναι το βασικό μέσο πληρωμής, η Κίνα χρησιμοποιεί επίσης τα νομίσματα της Αγκόλα, της Ζάμπια και της Κένυας για να πληρώσει το Ιράν και η Κίνα το κάνει αυτό ως μέσο για να παρακινήσει το Ιράν να αγοράσει αγαθά από αυτές τις χώρες. Χώρες, που με τη σειρά τους, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους προς την Κίνα», κατέληξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.