Νέες αγορές μετοχών ενέργειας για τον Γουόρεν Μπάφετ μετά την πτώση του πετρελαίου

Ο Μπάφετ στοιχηματίζει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα τελειώσει

Νέες αγορές μετοχών ενέργειας για τον Γουόρεν Μπάφετ μετά την πτώση του πετρελαίου

Με την πτώση των τιμών του πετρελαίου αυτό το μήνα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ προχώρησε σε νέες αγορές μετοχών ενέργειας, καθώς ο επενδυτικός όμιλος Berkshire Hathaway αγόρασε μετοχές της Occidental Petroleum αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα.

Η Berkshire Hathaway του Buffett αγόρασε περίπου 9,5 εκατ. μετοχές της Occidental κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας συνολικής αξίας 530 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με χρηματιστηριακή καταχώρηση.

Μετά από ένα σερί αγορών που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, ο επενδυτικός όμιλος του Buffett κατέχει τώρα περίπου 152 εκατ. μετοχές της Occidental, ποσοστό 16,3%, αξίας σχεδόν 8,5 δισ. δολαρίων, κάτι που καθιστά την Berkshire μακράν τον μεγαλύτερο μέτοχο του ενεργειακού γίγαντα.

Η μετοχή της Occidental Petroleum δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο ράλι μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, αλλά παραμένει μία από τις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 90% χάρη στην τεράστια άνοδο των τιμών του πετρελαίου που σημειώθηκε φέτος.

Αν και η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε φέτος, φτάνοντας στο υψηλό των σχεδόν 140 δολαρίων ανά βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι τιμές έχουν μειωθεί αυτόν τον μήνα, με τις ενεργειακές μετοχές να παρουσιάζουν μειωμένα κέρδη σε σχέση με τις προηγούμενους μήνες.

Ο Μπάφετ στοιχηματίζει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα τελειώσει σύντομα και χρησιμοποιεί κάποιες από τις πρόσφατες μειώσεις ως ευκαιρία αγοράς εν μέσω προβλέψεων αναλυτών ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει πολύ πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο κλάδος ενέργειας του S&P 500 εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη, σημειώνοντας άνοδο άνω του 20% σε σύγκριση με την πτώση άνω του 20% του δείκτη αναφοράς. Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι εταιρείες ενέργειας “απολαμβάνουν ισχυρά κέρδη”, άλλοι προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχουν “κορυφωθεί” και θα μπορούσαν να μετριαστούν μέχρι το επόμενο έτος.

“Η μεταβλητότητα του πετρελαίου θα παραμείνει αυξημένη τώρα που εμφανίζονται αντίθετες απόψεις σχετικά με το πού θα κλείσουν οι τιμές για το τρέχον έτος”, προβλέπει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda. Οι τιμές βρίσκονται “υπό πίεση” εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση και υψηλό πληθωρισμό, με “όλους τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες να μετατρέπονται σε αρνητικούς για τις προοπτικές της ζήτησης αργού”.

Η άλλη αγαπημένη ενεργειακή μετοχή του Μπάφετ είναι η Chevron, η μετοχή της οποίας έχει αυξηθεί περισσότερο από 18% φέτος. Ο Μπάφετ κατέχει ένα τεράστιο μερίδιο αξίας περίπου 26 δισ. δολαρίων, μία από τις κορυφαίες συμμετοχές του δισεκατομμυριούχου επενδυτή μετά από αυτές της Apple και της Bank of America.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Μπάφετ είναι ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τελευταία επενδυτική του κίνηση τροφοδοτεί πρόσθετες εικασίες σχετικά με το αν ο Μπάφετ θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό του στην Occidental στο 20% ή να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να προσπαθήσει να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.