ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πράγα – Σύνοδος Κορυφής: Σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ εναντίον της Γερμανίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα στην Πράγα την ερχόμενη Παρασκευή

Πράγα – Σύνοδος Κορυφής: Σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ εναντίον της Γερμανίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σε έντονο κλίμα ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση (όπως την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγει η ΕΕ, είτε ένα κοινό ενεργειακό ταμείο) και στα κράτη – μέλη που προσπαθούν να αποφύγουν τεχνηέντως οποιαδήποτε συζήτηση, αναμένεται να εξελιχθεί το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στην Πράγα την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό για τη διαχείριση του προβλήματος την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται σχεδόν μόνη της καθώς ακόμα και οι πλέον φειδωλές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά δεν κρύβουν τον εκνευρισμό ή ακόμα και την οργή τους για τις μονομερείς ενέργειες του Βερολίνου, μετά την ανακοίνωση από τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ενός πακέτου 200 δισ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί να αντέξει η οικονομία οποιασδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Το, σχεδόν, πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί κατά της Γερμανίας έγινε ακόμα πιο εμφανές μετά την ασυνήθιστη κίνηση δύο κορυφαίων Επιτρόπων, του Ιταλού Επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και του Γάλλου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, οι οποίοι με κοινό τους άρθρο ζήτησαν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόστηκε κατά την πανδημία της Covid-19 για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας. Δηλαδή την έκδοση ευρω- ομολόγου.

Καθώς οι Επίτροποι δεν εκπροσωπούν τα κράτη – μέλη από τα οποία κατάγονται και οι αποφάσεις στην Κομισιόν λαμβάνονται με βάση τη συλλογική ευθύνη από το λεγόμενο Κολέγιο των Επιτρόπων, κίνηση αυτή των Μπρετόν – Τζεντιλόνι, δείχνει σαφέστατα την έντονη ενόχληση της Ρώμης και των Παρισίων απέναντι στις ενέργειες της Γερμανίας, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς.

Η ανακοίνωση του κολοσσιαίου πακέτου των 200 δισ. ευρώ από τον καγκελάριο Σολτς προκάλεσε την οργή όχι μόνο των κρατών – μελών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά ακόμα και των παραδοσιακά φειδωλών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες αν και αντιτίθενται στην επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο, εμφανίζονται ολοένα και πιο διαλλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο ενός κοινού ενεργειακού ταμείου για την προστασία των θέσεων εργασίας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση της Γερμανίας να ενεργοποιήσει ένα πακέτο 200 δισ. και κυρίως οι έντονες αντιδράσεις των λοιπών κρατών – μελών της ΕΕ αναγκάζουν εκ των πραγμάτων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου. Αυτή θα είναι η αποστολή της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδιας για την πολιτική ανταγωνισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρόλο που η Επιτροπή έχει χαλαρώσει τους όρους για τις κρατικές ενισχύσεις κατά την διάρκεια των συνεχών κρίσεων, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ στοχεύει να διατηρήσει την εσωτερική αγορά με σκοπό οι εταιρείες και οι βιομηχανίες να παράγουν εκεί που είναι περισσότερο παραγωγικές και όχι εκεί που οι εθνικές κυβερνήσεις προσφέρουν περισσότερες επιδοτήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.