ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Θα μας «κάψει» η τιμή της βενζίνης ενόψει καλοκαιριού; – Τι δείχνουν οι τάσεις

Γιατί η Ελλάδα είναι στις ακριβότερες χώρες

Θα μας «κάψει» η τιμή της βενζίνης ενόψει καλοκαιριού; – Τι δείχνουν οι τάσεις

Η ζήτηση της βενζίνης και γενικότερα των καυσίμων ακολουθούν ανοδική τροχιά, με τις τιμές ωστόσο να βαίνουν -προς το παρόν- πτωτικά.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι αν αυτές θα συνεχίσουν να κινούνται καθοδικά ή θα ανακάμψουν πυροδοτώντας έναν νέο γύρο ανατιμήσεων της βενζίνης και του ντίζελ.

Αυξάνεται η ζήτηση στη βενζίνη

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2023, η ζήτηση των καυσίμων στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί.

Τόσο το ντίζελ όσο και η βενζίνη έχουν ανέβει κατά 4%, ενώ στα αεροπορικά καύσιμα καταγράφεται αύξηση 25%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η διοίκηση της εισηγμένης αποδίδει την αυξημένη κατανάλωση καυσίμων στη θετική πορεία της οικονομίας και στην τουριστική κίνηση, η οποία δείχνει να έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μακρύτερης περιόδου.

Οι εκτιμήσεις θέλουν όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι τη ζήτηση σε καύσιμα να αυξάνεται, καθώς ανοδικά θα κινείται και ο τουρισμός, με τις οδικές μετακινήσεις να ακολουθούν την ίδια τροχιά.

Οι τιμές σε αμόλυβδη και πετρέλαιο

Σε αντίθεση με την κατανάλωση των καυσίμων, πτωτικά κινούνται οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε διάστημα ενός μήνα έχει υποχωρήσει κατά 0,20 ευρώ/λίτρο και του ντίζελ κατά 0,11 ευρώ/λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Απριλίου τα δύο προϊόντα είχαν φτάσει στα υψηλότερα σημεία από τις αρχές του 2023. Η αμόλυβδη ήταν στα 1,948 ευρώ/λίτρο και το πετρέλαιο στα 1,655 ευρώ/λίτρο. Οι τελευταίες τιμοληψίες από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων δείχνουν τη μέση τιμή της αμόλυβδης στα 1,828 και του πετρελαίου κίνησης στα 1,54 ευρώ/λίτρο.

Τάσεις για οριακές αυξήσεις στη βενζίνη

Οι εκτιμήσεις των στελεχών της Helleniq Energy κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών δείχνουν διατήρηση των περιθωρίων των τιμών διύλισης αλλά όχι στα περσινά υψηλότερα επίπεδα. Επίσης, διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι θέλουν τις τιμές του αργού πετρελαίου να επανέρχονται στα 100 δολάρια το βαρέλι προς το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Οι τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων για τις επόμενες ημέρες δείχνουν μία σταθερότητα στα καύσιμα, αν και καταγράφονται κάποιες τάσεις για οριακές αυξήσεις.

Βενζίνη: Γιατί η Ελλάδα είναι στις ακριβότερες χώρες

Πάντως, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, βενζίνης και ντίζελ, μπορεί να αποκλιμακώνονται, ωστόσο οι έλληνες οδηγοί ΙΧ, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν απολαμβάνουν φθηνότερα καύσιμα έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Πρόσφατα στοιχεία του World of Statistics κατατάσσουν τη χώρα μας στις κορυφαίες 10 με την υψηλότερη τιμή της βενζίνης. Όπως και στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στις ακριβότερες χώρες. Κάτι που αιτιολογείται από την υψηλή φορολόγηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΕΦΚ, ο ΦΠΑ, λοιπά τέλη και άλλες επιβαρύνσεις αγγίζουν το 60% στη συνολική αξία της αμόλυβδης. Για την ακρίβεια, οι φόροι αντιστοιχούν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, στο 58,48%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.