ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί: Μην ανάψετε τζάκια μέχρι την Παρασκευή!

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί: Μην ανάψετε τζάκια μέχρι την Παρασκευή!

Να μην ανάψουν τα τζάκια τους από σήμερα, Τετάρτη, μέχρι και την Παρασκευή, καλεί τους κατοίκους της Αττικής το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, βασισμένο στις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική, υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 22/12. Συγκεκριμένα στο σταθμό ΛΙΟΣΙΑ 102 μg/m3, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 116 μg/m3, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 102 μg/m3.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και την Παρασκευή 25 του μήνα θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται στους πολίτες για από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και παρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι οριακές τιμές για την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 είναι σε 24ωρη (ημερήσια) βάση και όχι σε ωριαία, όπως αυτές έχουν θεσμοθετηθεί με:

α) την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/50/ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 14122/549/Ε.103/11 (488/Β/30.3.11), σύμφωνα με την οποία η μέση ημερήσια συγκέντρωση είναι 50 μg/m3 να μην υπερβαίνεται 35 φορές το έτος και η μέση ετήσια συγκέντρωση 40 μg/m3

β) την ΚΥΑ 70601 (3272/Β/23.12.13), που αφορά σε λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, και στις κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρονται 24-ωρες (ημερήσιες) οριακές τιμές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.