ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η φράση που ακούμε συχνά στο αεροπλάνο: «Σήμερα πετάμε στα 36.000 πόδια» – Γιατί να το γνωρίζουμε;

Ποιος ακούει τον πιλότο;

Η φράση που ακούμε συχνά στο αεροπλάνο: «Σήμερα πετάμε στα 36.000 πόδια» – Γιατί να το γνωρίζουμε;

Το ταξίδι με το αεροπλάνο θεωρείται ένας από τους πιο ασφαλείς αλλά και άνετους τρόπους για να πάει κάποιος σε μια άλλη πόλη ή χώρα είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή.

Και παρόλο που ταξιδεύουμε συχνά, υπάρχουν πολλές πληροφορίες και άγνωστες λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουμε για την διαδικασία του ταξιδιού. Για παράδειγμα, γνώριζες γιατί οι αεροσυνοδοί έχουν το χέρι πίσω από την πλάτη ή ακόμη και ποιος είναι ο κωδικός που δε θες ποτέ να δεις στην κάρτα επιβίβασης;

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, υπάρχει και μια φράση που ακούμε συχνά από τους πιλότους όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, ιδιαίτερα για μια πιο μακρινή πτήση. Αυτή είναι το «Η φράση που ακούμε συχνά στο αεροπλάνο: «Κυρίες και κύριοι, σήμερα πετάμε στα 36.000 πόδια».

Για ποιο λόγο ακούμε τόσο συχνά το συγκεκριμένο ύψος και όχι περισσότερο ή λιγότερο αλλά πάντα αυτό ή κοντά σε αυτό; Όπως αναφέρει και το USA Today, πράγματι το συχνότερο υψόμετρο για τις εμπορικές πτήσεις είναι μεταξύ 33.000-42.000 ποδιών, με τα 35.000-36.000 πόδια να είναι τα προτιμητέα και γι’ αυτό το ακούμε συχνά.

Οι επιβατικές πτήσεις, λοιπόν, πετούν στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας πετούν καθώς αυτό το σημείο έχει πολλά οφέλη για την αεροπορία. Ο βασικός λόγος είναι η οικονομία στο καύσιμο. Ο λεπτός αέρας που βρίσκεται επιφέρει μικρότερη αντίσταση στην άτρακτο, κι έτσι το αεροπλάνο χρειάζεται λιγότερο καύσιμο για να διατηρήσει την ταχύτητά του.

Επιπλέον, ακόμη και οι αναταράξεις μέσα στο αεροπλάνο είναι ασθενέστερες όσο μεγαλώνει το υψόμετρο ενώ και ο καιρός επηρεάζεται από αυτό. Κι αυτό γιατί όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα στην τροπόσφαιρα, που είναι κάτω από τη στρατόσφαιρα άρα η πτήση γίνεται στα… ηλιόλουστα ακόμη κι αν από κάτω βρέχει!

Ένας ακόμα λόγος είναι το γεγονός ότι στα 36.000 πόδια οι πιλότοι αποφεύγουν τα περισσότερα πουλιά, αλλά και drones και ελικόπτερα, που πετούν χαμηλότερα. Τέλος, δρομολόγια αεροσκαφών που πετούν προς την ίδια κατεύθυνση έχουν τουλάχιστον 1.000 πόδια απόσταση μεταξύ τους, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

exploringgreece.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.