ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτά είναι τα 4+1 αντικαρκινικά λαχανικά που ενισχύουν τον οργανισμό

Αυτά είναι τα 4+1 αντικαρκινικά λαχανικά που ενισχύουν τον οργανισμό

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές μελετούν εκτεταμένα και τις αντικαρκινικές ιδιότητες που έχουν τα λαχανικά.

Τα λαχανικά της οικογένειας allium περιλαμβάνουν το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σχοινόπρασο και το πράσινο κρεμμυδάκι. Αυτά τα λαχανικά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο τόσο σε απλές καθημερινές συνταγές όσο και στην γκουρμέ μαγειρική.

​Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς λόγους επειδή έχουν αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιθρομβωτική δράση, ενισχύουν το ανοσοποητικό σύστμα και συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αυτών των λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών καρκίνων. Αυτά τα επιδημιολογικά ευρήματα υποστηρίζονται από στοιχεία εργαστηριακών ερευνών. Η συγκεκριμένη οικογένεια λαχανικών είναι πλούσια σε θειούχες ουσίες, που προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Ειδικότερα, αυτές οι βιοχημικές ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου στα αρχικά στάδια, όταν αλλαγές στο DNA φυσιολογικών κυττάρων οδηγούν στη νόσο. Επιπλέον, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων.

Συστατικά στο εκχύλισμα του σκόρδου (συνδυαστικά ή μεμονωμένα) εμποδίζουν την αγγειογένεση (τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων για τη θρέψη των καρκινικών κυττάρων) και προλαμβάνουν τη μετάσταση.

Συστάσεις

Προσθέστε συχνά σκόρδο στα φαγητά σας.

Λιώστε το σκόρδο, ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και ανακατέψτε τα με λίγο λάδι, ώστε οι βιοενεργές ουσίες τους να απορροφώνονται πιο εύκολα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κόψτε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα πράσα, σοτάρετέ τα με λίγο ελαιόλαδο κα ισυνδυάστε με λαχανικά στον ατμό, με ρύζι ή με οποιοδήποτε άλλο πιάτο. Ωμό, το ψιλοκομμένο ή τριμμένο σκόρδο μπορείτε να προστεθεί σε βούτυρο καλής ποιότητας από ζώα ελευθέρας βοσκής ή στο ελαιόλαδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.