Υγειονομική βόμβα στη Θράκη: Καθυστερημένα οι φοιτητές από την Τουρκία σε καραντίνα – «Η πόλη είναι μολυσμένη» (upd)

Υγειονομική βόμβα στη Θράκη: Καθυστερημένα οι φοιτητές από την Τουρκία σε καραντίνα – «Η πόλη είναι μολυσμένη» (upd)

(Αρχικό κείμενο 11:51) Με δυνητικά «εγκληματική» καθυστέρηση φαίνεται ότι άρχισε να εφαρμόζεται σχέδιο καραντίνας για επαναπατριζόμενους οικονομικούς μετανάστες και φοιτητές/σπουδαστές από ΕΕ και Τουρκία, με αποτέλεσμα οι Αρχές να έχουν προλάβει μόνο το «τελευταίο» κύμα.

Σήμερα , σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες και σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 4 γκρουπ οικονομικών μεταναστών και φοιτητών σπουδαστών κατευθύνονται σε 3 ξενοδοχεία Ξάνθης κι Έβρου, ενώ για την όλη διαδικασία δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η επιστροφή αυτή μέχρι στιγμής, αφορά σε 3.000 έως 6.000 άτομα, τα οποία έφθασαν στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και Έβρου χωρίς κανέναν έλεγχο.

Ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο αφορά στη μετακίνηση από την Κωνσταντινούπολη μερικών εκατοντάδων φοιτητών και σπουδαστών προς τα χωριά τους μετά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα.

Να επισημανθεί ότι ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος μιλώντας χθες σε τηλεποτική εκπομπή τόνισε ότι «… και το βουνό και η πόλη είναι μολυσμένοι και θα πρέπει ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του γιατί κυκλοφορούν όλοι αυτοί ανάμεσά μας… με την αναγωγή του κυρίου Τσιόρδα δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε γύρω στα 1000 κρούσματα ατόμων με κορωνοϊό!»

Φοιτητές με καταγωγή από την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, που αφίχθησαν χθες βράδυ στην Ελλάδα σε δυο ομάδες και κατά είσοδο τους στο συνοριακό φυλάκιο των Κήπων τους παρέλαβαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ Έβρου προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ξάνθη και ορισμένους στην Αλεξανδρούπολη.

Στο ξενοδοχείο της Ξάνθης, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τους πρώτους φοιτητές υποδέχθηκε από την Τουρκία ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Ο κ. Μέτιος τους καλωσόρισε στην πατρίδα και τους εξήγησε ότι η παραμονή τους στο ξενοδοχείο είναι πολύ σημαντική για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και όλων των κατοίκων της περιοχής, ενώ τους συνέστησε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

Νωρίτερα, την επιχείρηση επιστροφής του συνόλου των 90 φοιτητών μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων συντόνισαν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Λουκάς Γεωργίου και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κώστας Χουβαρδάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλοι οι φοιτητές σήμερα το πρωί θα εξεταστούν, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, από κλιμάκιο γιατρών του ΕΟΔΥ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.