ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα έρευνα: Αυτό είναι το φάρμακο που μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Νέα έρευνα: Αυτό είναι το φάρμακο που μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Σύμφωνα με μία νέα μικρή αμερικανο-γερμανική επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε πως περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς που παίρνει το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μεθοτρεξάτη έχει ανεπαρκή ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού.

Η μεθοτρεξάτη χορηγείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης και άλλων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Σερ του Ιατρικού Κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρευματολογίας «Annals of Rheumatic Diseases», αξιολόγησαν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού 82 ασθενών (μερικοί από τους οποίους έπαιρναν μεθοτρεξάτη), καθώς και 208 υγιών ατόμων, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Διαπιστώθηκε ότι επαρκή επίπεδα αντισωμάτων δημιουργήθηκαν σε πάνω από το 90% των ατόμων που δεν έπαιρναν μεθοτρεξάτη, έναντι μόνο 62% μεταξύ όσων έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο.

​​​​​​​Επίσης, ενώ ο εμβολιασμός ενεργοποίησε επαρκώς τις αντιδράσεις των CD8+ Τ-λεμφοκυττάρων στους υγιείς ανθρώπους χωρίς μεθοτρεξάτη, δεν υπήρξε η ίδια κυτταρική ανοσιακή απόκριση στους ασθενείς που λάμβαναν το εν λόγω φάρμακο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι επρόκειτο για μία μελέτη παρατήρησης με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, αξιολογήθηκε μόνο ένα εμβόλιο, οι ασθενείς της ομάδας της μεθοτρεξάτης ήταν πιο μεγάλης ηλικίας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (κατά μέσο όρο 63 ετών έναντι 49 στη δεύτερη) και επίσης δεν είναι ακόμα σαφές ποιο επίπεδο ανοσιακής απόκρισης δείχνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

​​​​​​​Από την άλλη πλευρά, ανέφεραν ότι έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν πως η μεθοτρεξάτη μειώνει την ανοσιακή απόκριση και στο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω κατά πόσο όσοι παίρνουν μεθοτρεξάτη θα πρέπει να πάρουν μία έξτρα ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, να τροποποιηθεί η δοσολογία των δύο δόσεων ή να διακοπεί πρόσκαιρα η χορήγηση του φαρμάκου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.