ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό είναι το αντικαρκινικό λαχανικό που ρίχνει την πίεση

Αυτό είναι το αντικαρκινικό λαχανικό που ρίχνει την πίεση

Το σπανάκι υπολογίζεται ότι έχει περισσότερα από 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Γι’ αυτό και θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard, επιβεβαιώνουν την καρδιοπροστατευτική δράση του σπανακιού, καθώς και των υπολοίπων πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), τα κραμβοειδή (όπως το μπρόκολο) και τα εσπεριδοειδή συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι το σπανάκι περιέχει τέσσερα πεπτίδια που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες το σπανάκι μελετάται και όσον αφορά την αντικαρκινική του δράση. Μάλιστα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Πρόκειται για τη λουτεολίνη (φλαβόνη) και την κεπφερόλη (φλαβονόλη) η πρόσληψη των οποίων συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην International Journal of Cancer. Επιπρόσθετα του αποδίδεται μια ακόμη αντικαρκινική ιδιότητα όσον αφορά την προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλό είναι όταν το καταναλώνουμε να το συνοδεύουμε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά) για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει, καθώς και με ελαιόλαδο προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση της λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό) που περιέχει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.