Το γνωρίζατε; – Να πότε οι μπανάνες προκαλούν αέρια και φούσκωμα

Το γνωρίζατε; – Να πότε οι μπανάνες προκαλούν αέρια και φούσκωμα

Αδιαμφισβήτητα, οι μπανάνες αποτελούν ένα βολικό, φθηνό και παράλληλα νόστιμο φρούτο, το οποίο τρώγεται συχνά μετά από περιόδους ναυτίας, εμέτου ή διάρροιας λόγω της ήπιας φύσης και της γεύσης τους και της ικανότητάς τους να επανεισάγουν θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες, όταν έχετε μειωμένη όρεξη.

Ωστόσο, ορισμένοι αναφέρουν ότι όταν τρώνε μπανάνες έχουν κοιλιακή δυσφορία, αέρια και φούσκωμα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει εάν οι μπανάνες είναι πιθανό να προκαλέσουν τέτοια γαστρεντερικά προβλήματα.

Μπανάνες, φυσικά αέρια και φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι μια συνήθης κατάσταση στην οποία αισθάνεστε διάταση και πίεση στην κοιλιά σας από τη συσσώρευση αερίων που διέρχονται αργά από το έντερο.

Ένας πιθανός λόγος για αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ότι η μπανάνα περιέχει σορβιτόλη, μια φυσική αλκοόλη σακχάρου. Το σώμα σας την μεταβολίζει αργά και μπορεί να προκαλέσει καθαρτικά αποτελέσματα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Η μπανάνα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, έναν τύπο υδατανθράκων που διαλύονται στο νερό και μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή αερίων.

Τόσο η σορβιτόλη όσο και οι υδατοδιαλυτές ίνες περνούν από το παχύ έντερο κατά τη διάρκεια της πεπτικής διαδικασίας. Εκεί, τα εντερικά βακτήρια διασπούν αυτές τις ουσίες και όχι μόνο.

Η διαδικασία διάσπασης της σορβιτόλης και των διαλυτών ινών παράγει υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και αέριο μεθάνιο, με αποτέλεσμα την αύξηση του μετεωρισμού (φούσκωμα) σε μερικούς ανθρώπους.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατοδιαλυτών ινών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια, ειδικά μεταξύ ατόμων που ενδέχεται να έχουν ήδη πεπτικά προβλήματα.

Επιπλέον, εάν δεν περιλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, τότε η απότομη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτές, όπως οι μπανάνες, μπορεί να σας προκαλέσει αέρια. Μια μεσαία μπανάνα περιέχει περίπου 3-5 γραμμάρια ινών.

Οι ίνες φαίνεται να αλλάζουν το μικρόβιο του εντέρου, αυξάνοντας τον αριθμό των βακτηρίων που αφομοιώνουν τις ίνες και παράγουν αέρια ως υποπροϊόν της χώνεψής τους από τον οργανισμό.

Πώς να αποτρέψετε το φούσκωμα από τις μπανάνες

Εάν πιστεύετε ότι είστε ευαίσθητοι στις μπανάνες, ένας τρόπος για να μειώσετε ενδεχομένως τις επιπτώσεις που προκαλούν αέρια είναι να τρώτε μικρότερες μερίδες. Για παράδειγμα, αντί να τρώτε μια ολόκληρη μεγάλη μπανάνα, φάτε την μισή ή το ένα τρίτο.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι άγουρες, πράσινες μπανάνες περιέχουν πιο ανθεκτικό άμυλο από τις ώριμες μπανάνες. Το ανθεκτικό άμυλο περνά μέσα από το πεπτικό σας σύστημα σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο, λειτουργεί παρόμοια με τις διαλυτές ίνες και πιθανώς προκαλεί περισσότερα αέρια.

Καθώς ωριμάζουν οι μπανάνες, το ανθεκτικό τους άμυλο μετατρέπεται σε απλά σάκχαρα, τα οποία είναι πιο εύπεπτα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ώριμων μπανανών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του φουσκώματος.

Επίσης, αυξάνοντας σταδιακά την πρόσληψη ινών γενικότερα στη διατροφή σας, μπορείτε να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να προσαρμοστεί στην πέψη τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση τυχόν ανεπιθύμητων γαστρεντερικών παρενεργειών από την αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών, όπως η δυσκοιλιότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.