ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ενεργειακά ποτά: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα καταναλώνουμε

Η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού μπορεί να σας δημιουργήσει απρόσκλητες παρενέργειες

Ενεργειακά ποτά: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα καταναλώνουμε

Τα ενεργειακά ποτά, αυξάνουν την ενέργεια και την σωματική απόδοση, όπως υπόσχονται.

Μπορεί η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού να σας δώσει παραπάνω ενέργεια αρχικά, στη συνέχεια όμως μπορεί να σας δημιουργήσει απρόσκλητες παρενέργειες. Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να έχουν πιθανές παρενέργειες εάν δεν καταναλώνονται με υπευθυνότητα ή σύμφωνα με τις οδηγίες

Πρόσφατη μελέτη δείχνει, ότι, υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού διατρέχουν παιδιά και νέοι που καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, καθώς τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και ζάχαρη έχουν «επιζήμιο» αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών αλλά και στην σχολική επίδοση.

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Public Health Journal, εξέτασε πώς τα ενεργειακά ποτά επηρεάζουν την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ερευνών, οι οποίες υποδηλώνουν ότι τα ποτά με καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας στα παιδιά, όπως πόνους στο κεφάλι και στο στομάχι. Φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρές.

Η συγγραφέας της μελέτης Dr Shelina Visram του Πανεπιστημίου του Newcastle δήλωσε: «Ανησυχούμε βαθιά για τα ευρήματα ότι τα ενεργειακά ποτά μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογική δυσφορία και προβλήματα με την ψυχική υγεία. Πρόκειται για σημαντικές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Επικίνδυνες συμπεριφορές

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 51 αναλύσεις στις οποίες συμμετείχαν 1,2 εκατομμύρια παιδιά από όλο τον κόσμο. Διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια καταναλώνουν περισσότερα ανθρακούχα ροφήματα από τα κορίτσια.

Τα παιδιά που καταναλώνουν ενεργειακά ποτά είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η λήψη ναρκωτικών, η βία και το μη ασφαλές σεξ, όπως ανακάλυψαν οι αναλυτές.

Τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες για κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις, προβλήματα ύπνου, άγχος, κατάθλιψη και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ένα μέσο ενεργειακό ποτό έχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με μία δόση εσπρέσο. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης και άλλα ενεργά συστατικά, όπως γκουαράνα και ταυρίνη.

Για τους ενήλικες, συνιστάται η μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης έως και 400 mg, αλλά ελάχιστη έρευνα υπάρχει για τα ανεκτά επίπεδα για εφήβους και παιδιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα τυπικά κουτιά ενεργειακών ποτών περιέχουν επίσης περισσότερη ποσότητα από το ημερήσιο όριο πρόσθετης ζάχαρης που συνιστάται από το NHS (19-24 g την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.