ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέα έρευνα: Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τη φλεγμονή του εντέρου

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Νέα έρευνα: Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τη φλεγμονή του εντέρου

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα πολλά πιθανά οφέλη του για την υγεία, όπως η βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και η προστασία από τον καρκίνο.

Τώρα, νέα έρευνα σε άτομα με παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου δείχνει ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για έναν μήνα μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τη φλεγμονή του εντέρου. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που αξιολογούν το εάν και κατά πόσον οι κίνδυνοι για την υγεία, που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο, μπορεί να μειωθούν από το πράσινο τσάι.

“Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Τώρα μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς το πράσινο τσάι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο έντερο”, δήλωσε η δρ. Anjali Mone, γαστρεντερολόγος στο Lenox Hill Hospital: “Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις του πράσινου τσαγιού στην υγεία του εντέρου. Η εντερική διαπερατότητα (γνωστή και ως διαρρέον έντερο) επιτρέπει στα βακτήρια και άλλες τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας σε φλεγμονή”.

Τι βρήκε η μελέτη

Αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition περιελάμβανε 40 συμμετέχοντες: 21 με μεταβολικό σύνδρομο και 19 υγιείς. Τους δόθηκε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 28 ημέρες ακολουθούμενο από εικονικό φάρμακο για άλλες 28 ημέρες, με έναν μήνα διακοπή συμπληρωμάτων μεταξύ των θεραπειών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας για τους συμμετέχοντες ήταν χαμηλότερο για όσους έλαβαν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η θεραπεία με πράσινο τσάι στην μελέτη έδειξε επίσης ότι μειώνει τις φλεγμονές του εντέρου, που σηματοδοτούνται από την μείωση των φλεγμονωδών πρωτεϊνών των κοπράνων.

Ο ανώτερος συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Richard Bruno, καθηγητής ανθρώπινης διατροφής στο Ohio State University, είπε ότι τα ευρήματα έδειξαν οφέλη μετά από ένα μήνα.

“Αυτό που μας λέει αυτό είναι ότι μέσα σε έναν μήνα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τη γλυκόζη αίματος τόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο όσο και σε υγιή άτομα. Επίσης, η μείωση της γλυκόζης στο αίμα φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση της εντερικής διαπερατότητας και την μείωση της φλεγμονής του εντέρου, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους”, ανέφερε σε δήλωσή του.

“Αυτή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά ισχυρή παρέμβαση για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή για άτομα που κινδυνεύουν από αυτό. Θα μπορούσε να είναι μια θεραπεία για να ξεκινήσουμε ενώ συνεχίζουμε να προάγουμε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής”, δήλωσε η Olivia Vaughn, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο προέρχεται από διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα και οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Οι καταστάσεις αυτές είναι:

  • υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • υπερβολικό λίπος γύρω από την μέση
  • μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων

Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο είναι ότι προκαλείται από «διαρροή εντέρου».

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον φυσικό φραγμό του εντέρου, προκαλώντας έτσι διαρροή. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει στο μεταβολικό σύνδρομο. Παραδοσιακά, εάν ένας ασθενής διατρέχει κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, συνιστώνται αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως στη διατροφή και στην απώλεια βάρους, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο για διάφορους λόγους.

“Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα και μπορεί να προσφέρουν ένα νέο εργαλείο για τη διαχείριση ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο με μεταβολικό σύνδρομο”, δήλωσε η δρ. Mone. “Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης και της φλεγμονής για καλύτερο έντερο και γενική υγεία”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ειδικούς, είναι ασφαλές να καταναλώνετε έως και οκτώ φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα και έως και έξι φλιτζάνια την ημέρα για τις έγκυες γυναίκες.

Πράσινο τσάι: Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ή η υπερβολική κατάποση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές παρενέργειες.

Τα 235 ml πράσινου τσαγιού έχει περίπου 28 mg καφεΐνης. Αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τον καφέ, ο οποίος έχει 96 mg καφεΐνης σε μια ίδια μερίδα. Αλλά εάν καταναλώνετε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, μπορεί να είστε σε θέση να καταναλώσετε ένα υψηλό επίπεδο καφεΐνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Γνωρίζουμε ότι το πράσινο τσάι, ή οι ενώσεις του ως ρόφημα σε σύγκριση με εκείνα σε μορφή στερεάς δόσης, όπως τα χάπια, δρουν διαφορετικά στο σώμα και ως εκ τούτου έχουν διαφορετικό όριο τοξικότητας”, είπε η Vaughn. “Υπήρξαν περιπτώσεις ηπατικής βλάβης με μεγάλες δόσεις, αλλά σε χαμηλό ποσοστό. Θα συνιστούσα σε ένα άτομο με ηπατική νόσο να συζητήσει τη χρήση του πράσινου τσαγιού/εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού με τον γιατρό του”, πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.