ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Τα πέντε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται υγιής

Καλό είναι να αρχίσετε να τηρείτε όσο το δυνατόν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής

Τα πέντε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται υγιής

O εγκέφαλος χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να διατηρείται υγιής και η μεσογειακή διατροφή μπορεί να του τα παράσχει σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα νέα ευρήματα εξηγούν γιατί η μεσογειακή διατροφή κατ’ επανάληψιν έχει συσχετισθεί με καλύτερες νοητικές δεξιότητες στην μέση και τρίτη ηλικία, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις αίματος που έκαναν οι ερευνητές σε 100 υγιείς εθελοντές ηλικίας 65-75 ετών. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Έκαναν ακόμα μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος μερικών εθελοντών είχε σαφείς ενδείξεις αργής γήρανσης και επομένως ήταν πιο υγιής. Σε άλλους η γήρανση έδειχνε να είναι επιταχυμένη. Εκείνοι που είχαν πιο αργή γήρανση είχαν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα τους από πέντε συστατικά ή κατηγορίες θρεπτικών συστατικών. Αυτά ήταν:

  • Λιπαρά οξέα, όπως το άλφα-λινολενικό οξύ
  • Αντιοξειδωτικές ουσίες και καροτενοειδή, όπως η ζεαξανθίνη και η cis-λουτεΐνη
  • Δύο μορφές βιταμίνης Ε
  • Η χολίνη

Το προφίλ αυτό ταιριάζει στενά με εκείνο που παρατηρείται σε όσους τρέφονται βάσει των επιταγών της μεσογειακής διατροφής, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Aging. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι προγενέστερες μελέτες για τη διατροφή που επηρεάζει τον εγκέφαλο είχαν βασιστεί σε ερωτηματολόγια διατροφής. Αυτά όμως απαιτούν να θυμούνται με ακρίβεια οι συμμετέχοντες τι έφαγαν.

Η παρούσα μελέτη είναι μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες που εξετάζουν πως αντιδρά ο εγκέφαλος στη διατροφή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αιματολογικές εξετάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι επίσης μία από τις πρώτες που συνδυάζει τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών στο αίμα με απεικονιστικές εξετάσεις και νοητικά τεστ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.