Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Ερυθριτόλη: Το υποκατάστατο ζάχαρης που μπορεί να ενέχει απροσδόκητους κινδύνους για την υγεία

Μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα με τρόπους που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εγκεφαλικού

Ερυθριτόλη: Το υποκατάστατο ζάχαρης που μπορεί να ενέχει απροσδόκητους κινδύνους για την υγεία

Μια νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ερυθριτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης που συνιστάται συνήθως σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, μπορεί να ενέχει απροσδόκητους κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, η ερυθριτόλη μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα με τρόπους που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εγκεφαλικού. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology

«Η μελέτη μας προσθέτει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, τα οποία γενικά θεωρούνται ασφαλή, ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Christopher DeSouza, καθηγητής ολοκληρωμένης φυσιολογίας και διευθυντής του Integrative Vascular Biology Lab.

Η ερυθριτόλη, ένας αλκοολικός σακχαρίτης που εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2001, παράγεται συνήθως με ζύμωση καλαμποκιού.

Βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα και είναι δημοφιλής για διάφορους λόγους. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, έχει περίπου 80% της γλυκύτητας της κανονικής ζάχαρης και έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για άτομα που ενδιαφέρονται για την απώλεια βάρους, τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να φέρνουν στο φως τους κινδύνους της.

Σύνδεση της ερυθριτόλης με καρδιαγγειακά επεισόδια

Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν 4.000 άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο DeSouza σημειώνει ότι η μελέτη τους χρησιμοποίησε μόνο μια μερίδα του υποκατάστατου ζάχαρης. Για όσους καταναλώνουν πολλές μερίδες την ημέρα, η επίδραση θα μπορούσε, πιθανώς, να είναι χειρότερη.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η μελέτη τους ήταν εργαστηριακή, διεξήχθη σε κύτταρα και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους.

Ωστόσο, ο De Souza ενθαρρύνει τους καταναλωτές να διαβάζουν τις ετικέτες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.