ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κίνα: Επιστήμονες έφτιαξαν μάσκα που ανιχνεύει τον κορωνοϊό και ιούς γρίπης (φώτο)

Αρκούν 10 λεπτά συζήτησης με έναν μολυσμένο άνθρωπο για να γίνει η ανίχνευση του μικροβίου στα σταγονίδια του αέρα

Κίνα: Επιστήμονες έφτιαξαν μάσκα που ανιχνεύει τον κορωνοϊό και ιούς γρίπης (φώτο)

Επιστήμονες στην Κίνα έφτιαξαν μια μάσκα η οποία μπορεί να ανιχνεύσει στον αέρα κοινούς αναπνευστικούς ιούς, όπως τον κορωνοϊό και τη γρίπη (H5N1 και Η1Ν1).

Η άκρως ευαίσθητη μάσκα μπορεί να προειδοποιήσει, μέσω κινητού τηλεφώνου, αυτόν που την φοράει, ότι υπάρχει παθογόνος μικροοργανισμός τριγύρω.

Αρκούν δέκα λεπτά συζήτησης με έναν μολυσμένο άνθρωπο για να κάνει η μάσκα την ανίχνευση του μικροβίου στα σταγονίδια του αέρα που αυτός εκπνέει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιν Φανγκ του Πανεπιστημίου Τονγκτζί της Σαγκάης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά «Matter».

Η μάσκα διαθέτει έναν μικρό ειδικό αισθητήρα με συνθετικό μόριο που «πιάνει» στον αέρα τις μοναδικές πρωτεΐνες ενός παθογόνου ιού, ακόμη και σε ανεπαίσθητες ποσότητες, πολύ μικρότερες από εκείνες που περιέχονται σε ένα βήχα ή ένα φτάρνισμα.

Όταν ο αισθητήρας ανιχνεύει τον ιό, ένα τρανζίστορ στη μάσκα ενισχύει το σήμα και στέλνει τη σχετική προειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του ανθρώπου που φοράει τη μάσκα.

“Η μάσκα μας δουλεύει πραγματικά καλά σε χώρους με κακό αερισμό, όπως οι ανελκυστήρες ή τα κλειστά δωμάτια, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλός”, δήλωσε ο Φανγκ. Πρόσθεσε ότι αν μελλοντικά εμφανιστεί κάποιος νέος αναπνευστικός ιός, ο αισθητήρας μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ανάλογα, ώστε να ανιχνεύει και τον νέο μικροοργανισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν τη μάσκα, μειώνοντας κι άλλο τον ελάχιστο χρόνο ανίχνευσης ιών και αυξάνοντας την ευαισθησία του αισθητήρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.