
Όλοι μας γνωρίζουμε πως το νερό αποτελεί το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αφού περιέχεται σε ποσοστό 70%.
Η κατακράτηση αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος.
Εμφανίζεται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.
Το αποτέλεσμα είναι αύξηση του βάρους, φούσκωμα, πρήξιμο, κυτταρίτιδα.
Τα συμπτώματα στις περιοχές που επηρεάζονται από την κατακράτηση περιλαμβάνουν:
- Πρήξιμο – οίδημα
- Αποχρωματισμό του δέρματος
- Αύξηση βάρους
- Πόνο και ευαισθησία στα άκρα
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις
- Το περιεχόμενο της διατροφής εμπλέκεται σημαντικά στα επίπεδα υγρών του σώματος.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να προλάβετε την κατακράτηση υγρών:
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου απαιτεί 2-3 γραμμάρια νερού για να αποθηκευτεί. Όσο περισσότερο γλυκογόνο έχει αποθηκευτεί στο σώμα τόσο περισσότερο νερό συγκρατείται.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χάνουν γρήγορα βάρος όταν ξεκινούν τη δίαιτα. Όταν εξαντλείται το αποθηκευμένο γλυκογόνο αποβάλλονται και σημαντικές ποσότητες υγρών.
Αλάτι
Το νάτριο αποτελεί ένα μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Κατέχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Ωστόσο, μικρή ποσότητα νατρίου είναι επαρκής για την επίτευξη των παραπάνω ρυθμίσεων.
Αντιθέτως, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου οδηγεί στην ενεργοποίηση διάφορων μηχανισμών που πυροδοτούν την κατακράτηση υγρών. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση νατρίου ανέρχεται στα 2,3 γραμμάρια, ποσότητα που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση μόλις ενός κουταλιού του γλυκού αλάτι.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι, το νάτριο περιέχεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κράκερ, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το fast food, τα αλλαντικά, οι διάφορες σάλτσες, τα πατατάκια, τα διάφορα τυριά και τα προμαγειρεμένα γεύματα.
Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε νάτριο όχι μόνο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, αλλά και σε συστατικά, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο, η μαγειρική σόδα, το νιτρώδες νάτριο, το βενζοϊκό νάτριο, συμβάλλουν στην αυξημένη τάση κατακράτησης υγρών που δημιουργούν τέτοιες τροφές.
Άλλες αιτίες κατακράτησης υγρών είναι η σωματική αδράνεια, οι ορμόνες (είναι χαρακτηριστικό το ήπιο έως έντονο πρήξιμο λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση της έμμηνης ρύσης στις γυναίκες), ορισμένα φάρμακα (κορτιζόνη), η εγκυμοσύνη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προκαλούν τρόμο: Αυτά είναι τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής – Η ιστορία που «κρύβουν»
- Χύθηκε υγρό πάνω στο laptop; – Πως μπορείτε να «σώσετε» την κατάσταση
- Νέα μελέτη: Όσοι κοιμούνται μεταξύ 22:00 και 23:00 το βράδυ έχουν μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.