ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Οκτώ συμβουλές για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή

Η διατήρηση της υγείας των νεφρών είναι σημαντική για τη γενική υγεία και τη γενική σας ευεξία

Οκτώ συμβουλές για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή

Διατηρώντας τα νεφρά σας υγιή, το σώμα σας θα φιλτράρει και θα αποβάλλει τα απόβλητα σωστά και θα παράγει ορμόνες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού γενικότερα.

Συμβουλές για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή

1. Μείνετε δραστήριοι και σε φόρμα

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, τα οποία είναι και τα δύο σημαντικά για την πρόληψη της νεφρικής βλάβης.

Δεν χρειάζεται να τρέχετε… μαραθώνιους για να καρπωθείτε την ανταμοιβή της άσκησης. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, ακόμη και ο χορός είναι εξαιρετικά για την υγεία σας. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει και κυρίως σας… διασκεδάζει. Θα είναι πιο εύκολο να την τηρήσετε και να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.

2. Σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (σακχαρώδης διαβήτης), μπορεί να αναπτύξουν βλάβη στα νεφρά. Όταν τα κύτταρα του σώματός σας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη (ζάχαρη), τότε τα νεφρά σας εργάζονται πολύ σκληρά για να φιλτράρουν το αίμα. Με την πάροδο ετών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή βλάβη.

Ωστόσο, εάν μπορείτε να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας, μειώνετε τον κίνδυνο. Επίσης, εάν η βλάβη εντοπιστεί έγκαιρα, ο γιατρός μπορεί να λάβει μέτρα για να μειώσει ή να αποτρέψει πρόσθετη βλάβη.

3. Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης

Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Εάν εμφανίζεται μαζί με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή χοληστερόλη, ο αντίκτυπος στο σώμα μπορεί να είναι σημαντικός.

Μια υγιής ένδειξη της αρτηριακής πίεσης είναι 120/80 (μεγάλη/μικρή). Η προϋπέρταση είναι μεταξύ 120/80 και 139/89. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής σας πίεσης σε υγιές επίπεδο.

Εάν οι μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης είναι σταθερά πάνω από 140/90, μπορεί να έχετε υπέρταση. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με την τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης, την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής σας και πιθανώς την λήψη φαρμάκων.

4. Υγιές βάρος και ισορροπημένη διατροφή

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα διατρέχουν κίνδυνο για μια σειρά από παθήσεις που μπορεί να βλάψουν τα νεφρά. Αυτά περιλαμβάνουν διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

Μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λίγα επεξεργασμένα κρέατα και μικρές ποσότητες από άλλα τρόφιμα που βλάπτουν τα νεφρά συμβάλει στην μείωση του κινδύνου νεφρικής βλάβης. Εστιάστε στην κατανάλωση τροφών που είναι φυσικά χαμηλά σε νάτριο, όπως κουνουπίδι, βατόμουρα, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα.

5. Πίνετε πολλά υγρά

Τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα δεν είναι κανόνας, αλλά… μπούσουλας: σας ενθαρρύνει να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Η τακτική, σταθερή πρόσληψη νερού είναι καλή για τα νεφρά σας. Το νερό βοηθά στην απομάκρυνση του νατρίου και των τοξινών από τα νεφρά. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Βασικός στόχος πρέπει να είναι τα 1,5 έως 2 λίτρα νερό την ημέρα. Το πόσο ακριβώς νερό χρειάζεστε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενικότερη υγεία και τον τρόπο ζωής σας. Παράγοντες όπως το κλίμα, η άσκηση, το φύλο και το αν είστε έγκυος ή θηλάζετε είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προγραμματισμό της ημερήσιας πρόσληψης νερού.

Άτομα που είχαν προηγουμένως πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να πίνουν λίγο περισσότερο νερό για να αποτρέψουν την εκ νέου εναπόθεση λίθων.

6. Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματός σας. Αυτό οδηγεί σε πιο αργή ροή αίματος σε όλο το σώμα και στα νεφρά.

Το κάπνισμα θέτει επίσης τα νεφρά σας σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Εάν καπνίζετε και σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος θα μειωθεί. Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιστρέψει στο επίπεδο κινδύνου ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

7. Τον νου σας στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε

Εάν παίρνετε τακτικά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να προκαλέσετε νεφρική βλάβη. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης και της ναπροξένης, μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας εάν τα παίρνετε τακτικά για χρόνιο πόνο, πονοκεφάλους ή αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με ειδικούς αυτά τα φάρμακα πρέπει να μην λαμβάνονται για περισσότερες από 10 ημέρες για τον πόνο ή περισσότερες από 3 ημέρες για τον πυρετό. Η τακτική λήψη περισσότερων από οκτώ δισκίων ασπιρίνης κάθε μέρα μπορεί να μειώσει την λειτουργία των νεφρών σας προσωρινά ή μόνιμα. Μιλήστε με έναν γιατρό για ασφαλείς για τα νεφρά θεραπείες εάν αντιμετωπίζετε πόνους.

8. Κάντε τακτικά εξετάσεις εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο νεφρικής βλάβης ή νεφρικής νόσου, είναι καλή ιδέα να κάνετε τακτικά τεστ νεφρικής λειτουργίας. Αυτό αφορά κυρίως:

  • άτομα άνω των 60 ετών
  • άτομα που γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος γέννησης
  • άτομα που πάσχουν ή έχουν μέλη της οικογένειάς τους με καρδιαγγειακή νόσο
  • άτομα που έχουν υπέρταση ή σχετικό οικογενειακό ιστορικό
  • άτομα που είναι παχύσαρκα
  • άτομα που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν νεφρική βλάβη

Οι τακτικές εξετάσεις νεφρικής λειτουργίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίζετε την υγεία των νεφρών σας και να ελέγξετε για πιθανές αλλαγές. Η αντιμετώπιση οποιασδήποτε βλάβης μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.