ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον καρκίνο του αίματος – Ποια τα συμπτώματα

Προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις στα αιμοσφαίρια, που επηρεάζουν τα κύτταρα του αίματος και τον μυελό των οστών

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον καρκίνο του αίματος – Ποια τα συμπτώματα

Ο καρκίνος του αίματος, είναι μια σοβαρή, αν και συχνά ιάσιμη, μορφή καρκίνου, η οποία προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις στα αιμοσφαίρια, που επηρεάζουν τα κύτταρα του αίματος και τον μυελό των οστών.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του αίματος που πρέπει να γνωρίζετε, καθένας από τους οποίους έχει πολλούς υποτύπους και διαφορετικά συμπτώματα.

Λευχαιμία

Η λευχαιμία είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του αίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και επηρεάζει συχνότερα παιδιά και εφήβους. Τα άτομα με λευχαιμία τείνουν να αιμορραγούν και να μελανιάζουν εύκολα και εμφανίζουν συχνές ρινορραγίες.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν μικρές κόκκινες κηλίδες στο δέρμα τους καθώς και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους καρκίνους, η λευχαιμία δεν προκαλεί ορατούς όγκους.

Λέμφωμα

Το λέμφωμα είναι ένας καρκίνος του αίματος που ξεκινά από τα κύτταρα των λεμφαδένων. Οι δύο κύριοι τύποι λεμφώματος είναι το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα μη Hodgkin.

Ενώ και οι δύο επηρεάζουν τους λεμφαδένες, η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ο τύπος των λεμφοκυττάρων που επηρεάζονται.

Τα συμπτώματα του λεμφώματος συχνά περιλαμβάνουν φαγούρα στο δέρμα, πρησμένους λεμφαδένες, νυχτερινές εφιδρώσεις και δύσπνοια. Η διόγκωση του ήπατος ή του σπλήνα είναι επίσης ένα σημάδι λεμφώματος που πρέπει να γνωρίζετε.

Μυέλωμα

Το μυέλωμα ξεκινά από τον μυελό των οστών και στοχεύει τα πλασματοκύτταρα. Όταν κάποιος πάσχει από μυέλωμα, το πρώτο σύμπτωμα που πιθανότατα θα παρατηρήσει είναι ο πόνος στα οστά, ειδικά στο στήθος ή τη σπονδυλική στήλη.

Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν «εγκεφαλική ομίχλη» (brain fog) και σύγχυση, δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης και συχνές λοιμώξεις.

Aν και τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι αιματολογικού καρκίνου, πολλά είναι επίσης συχνά σε άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανεξάρτητα από αυτό, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με ειδικό εάν αντιμετωπίζετε οποιεσδήποτε σχετικές εκδηλώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.