Παντζάρι: 6 σημαντικά οφέλη για το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι δυναμώνουν τον οργανισμό ενάντια σε αρκετές ασθένειες χωρίς τη χρήση φαρμάκων

Παντζάρι: 6 σημαντικά οφέλη για το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, υδατάνθρακες, βιταμίνη C, κάλιο και νάτριο. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως η βουλγαξανθίνη και η βεταμίνη, αντιοξειδωτικά υπεύθυνα για το κόκκινο χρώμα τους.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι δυναμώνουν τον οργανισμό ενάντια σε αρκετές ασθένειες χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Ενισχύουν την αντοχή
Έρευνα του πανεπιστημίου Exeter, απέδειξε ότι πίνοντας χυμό από παντζάρι, ενισχύεται η αντοχή. Τα παντζάρια περιέχουν υψηλά ποσοστά νιτρικών ιόντων που μειώνει την ανάγκη του οργανισμού για περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Έρευνα του Queen Marry University of London έδειξε ότι πίνοντας ένα ποτήρι των 250ml χυμό από παντζάρι, μειώνεται η πίεση μέσα στο πρώτο 24ωρο.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ποσότητα του νιτρικού άλατος έχει ευεργετικές ιδιότητες, καθώς με το σάλιο μετατρέπεται σε νιτρώδες άλας, που είναι άκακο για την αρτηριακή πίεση.

Μειώνουν τη χοληστερίνη
Το παντζάρι μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, αλλά και τα τριγλυκερίδια. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, απέδειξε ότι γίνεται χάρη στο φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών.

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Απαραίτητο στον οργανισμό για τη συντήρηση των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου είναι το μαγνήσιο. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου και αξιοποιούν καλύτερα το ασβέστιο. Αντιθέτως, τα πράσινα παντζάρια, εξαιτίας του οξαλικού οξέος που έχουν, απορροφάται με δυσκολία το ασβέστιο.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων
Η βηταΐνη, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, αποδείχθηκε ότι βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, όπου το λίπος μπορεί να δημιουργηθεί από την παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, το διαβήτη κτλ.

Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, τη βητακυανίνη, που βοηθάει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας. Αποτρέπει την παραπάνω ζημιά που προκαλείται στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πάνω στον καρκίνο του εντέρου, αποδείχθηκε ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του παντζαριού ενισχύουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων κυττάρων που εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα παντζάρια επίσης αποτελούν φυσικό καθαρτικό, καθώς βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες.
Ο χυμός του παντζαριού βοηθάει σε προβλήματα, όπως ο ίκτερος, όπου το σώμα χρειάζεται αρκετά υγρά και υδατάνθρακες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.