ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Προσοχή: Eπτά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος κινδυνεύει στη θάλασσα

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να παράσχετε στους ασθενείς, όταν τους βγάλετε από το νερό

Προσοχή: Eπτά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος κινδυνεύει στη θάλασσα

Τα ατυχήματα στη θάλασσα και στην πισίνα είναι πολύ συχνά το καλοκαίρι, με τους πνιγμούς και τους παρ’ ολίγον πνιγμούς να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Πώς μπορείτε όμως να αντιληφθείτε ότι κάποιος κινδυνεύει, εάν δεν φωνάζει ούτε κάνει έντονες κινήσεις;

«Ακόμα και ο πιο έμπειρος κολυμβητής μπορεί να κινδυνεύσει στη θάλασσα, εάν ο καιρός είναι κακός, τα ρεύματα δυνατά ή του συμβεί κάποιο ιατρικό απρόοπτο», προειδοποιεί ο Dr. Gillian Schmitz, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Επείγουσας Ιατρικής (ACEP). «Οι περισσότεροι πνιγμοί μπορούν να αποφευχθούν, αλλά δυστυχώς χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για να συμβεί μια τραγωδία».

Οι τραγωδίες αυτές είναι πολύ συχνές (και) στη χώρα μας. Κάθε χρόνο 300-400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στις θάλασσες και τις πισίνες. Στην πλειονότητά τους είναι άνδρες (είναι τριπλάσιοι από τις γυναίκες). Πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Πώς μπορείτε όμως να καταλάβετε αν ένα άτομο που κολυμπά δίπλα σας κινδυνεύει; Το ACEP συνιστά να έχετε το νου σας για τα εξής ύποπτα σημάδια:

  • Αναποδογυρίζει ή επιπλέει ακίνητος σε μία θέση
  • Το κεφάλι έχει κλίση προς τα πίσω και το στόμα είναι ανοιχτό
  • Το κεφάλι είναι μισοβυθισμένο στο νερό, το οποίο καλύπτει το στόμα
  • Προσπαθεί να ξαπλώσει ανάσκελα αλλά δεν τα καταφέρνει
  • Αναπνέει γρήγορα ή δύσκολα
  • Τα μαλλιά του έχουν πέσει στο μέτωπο ή/και στα μάτια του, αλλά δεν τα σπρώχνει πίσω
  • Τα μάτια του είναι «άδεια», δεν μπορούν να εστιάσουν σε ένα σημείο ή είναι κλειστά

Τι να κάνετε

Αν νιώθετε ότι κάποιος κινδυνεύει στη θάλασσα, φωνάξτε αμέσως για βοήθεια. Μην προσπαθήσετε να σώσετε μόνοι σας κάποιον που πνίγεται, εάν δεν είστε εκπαιδευμένοι. Υπάρχει κίνδυνος να πανικοβληθεί και να σας τραβήξει κάτω στο νερό μαζί του, προειδοποιεί το ACEP.

Προτιμότερο είναι να ωθήσετε προς το μέρος του μία συσκευή επίπλευσης για να πιαστεί από αυτήν και σιγά-σιγά να την τραβήξετε έξω από το νερό.

Όταν βγει το θύμα στην παραλία, ωθήστε το κεφάλι του απαλά προς τα πίσω, σηκώστε το σαγόνι του και ελέγξτε την αναπνοή του. Γυρίστε τον στο πλάι, για να τον βοηθήσετε να βγάλει το νερό.

Αν δεν αναπνέει, όποιος είναι εκπαιδευμένος πρέπει να του κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μόνο με τα χέρια, έως ότου έλθει το ασθενοφόρο, τονίζει το Κολλέγιο.

Πώς να προστατευθείτε

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι στη θάλασσα, πρέπει κατ’ αρχάς να μάθετε να κολυμπάτε. Πρέπει επίσης να βρίσκεστε σε εγρήγορση, ιδίως όταν κολυμπάτε σε θάλασσες που δεν γνωρίζετε. Απαραίτητο είναι ακόμα:

  • Να ορίζετε πάντοτε έναν ενήλικα που θα επιβλέπει αδιάκοπα τα παιδιά δίπλα και μέσα στο νερό
  • Να μην αφήνετε παιχνίδια δίπλα στην πισίνα ή στην άκρη της θάλασσας (για να αποφευχθούν οι πτώσεις)
  • Να μην χρησιμοποιείτε παιχνίδια ως συσκευές επίπλευσης. Αν έχετε πρόγραμμα να μπείτε σε βάρκα ή να κάνετε θαλάσσια σπορ, προμηθευτείτε για όλους τα κατάλληλα σωσίβια.
  • Όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, να έχετε το νου σας για κρυφούς κινδύνους. Ρωτήστε λ.χ. τους ντόπιους αν υπάρχουν δυνατά ρεύματα. Περπατήστε μέσα στο νερό και κολυμπήστε με μάσκα για να δείτε την μορφολογία του πυθμένα.
  • Μην κάνετε ποτέ βουτιές με το κεφάλι
  • Να ελέγχετε πάντοτε τον καιρό, πριν ασχοληθείτε με θαλάσσια σπορ
  • Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας
  • Μην πηγαίνετε ποτέ μόνοι για ψάρεμα, ψαροντούφεκο, καταδύσεις
  • Μην πίνετε αλκοόλ πριν ή στη διάρκεια δραστηριοτήτων στη θάλασσα ή όταν επιβλέπετε τα παιδιά
  • Αν πάσχετε από χρόνια προβλήματα υγείας ή παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας τι πρέπει να προσέχετε στη θάλασσα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.