Βήχας: Έξι σημάδια ότι είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

Ένας βήχας μπορεί να υποδηλώνει την εμφάνιση πολλών καταστάσεων

Βήχας: Έξι σημάδια ότι είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

Η εμφάνιση πρώιμων συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Αλλά τα σημάδια είναι συχνά τόσο ποικίλα και ήπια, που συχνά περνούν απαρατήρητα.

Μερικά από τα πιο γνωστά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή όταν ξαπλώνετε και βήχας, σύμφωνα με την δρ. Eva Shelton, παθολόγο στο Brigham and Women’s Hospital. “Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυσιολογίας της καρδιακής ανεπάρκειας, η αριστερή και η δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν εμφανίζεται αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια, το αίμα και το υγρό που περιέχει επιστρέφουν στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα δύσπνοια και βήχα”.

Αλλά επειδή ένας βήχας μπορεί να υποδηλώνει την εμφάνιση πολλών καταστάσεων, από το κοινό κρυολόγημα έως προβλήματα του θυρεοειδούς, πώς μπορείτε να καταλάβετε πότε είναι στην πραγματικότητα σημάδι καρδιακής νόσου;

Υγρός βήχας

Όταν το αίμα επανέρχεται στους πνεύμονες λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, το υγρό που έχει διαρρεύσει “ουσιαστικά κάνει τους πνεύμονες σαν να πνίγονται”, εξηγεί η δρ. Shelton. «Οι πνεύμονες προσπαθούν να διώξουν αυτό το περιττό υγρό, επομένως η φυσική απόκριση είναι ο βήχας. Επειδή αυτός ο βήχας είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες, γενικά ακούγεται ‘υγρός‘. Ακούγεται σαν να υπάρχει λίγο νερό ή/και πτύελα στον βήχα”.

Ξηρός βήχας

Αν και ένας υγρός βήχας μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή νόσο, ένας ξηρός βήχας με συριγμό μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα. “Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες οι πνεύμονες δεν μπορούν να βγάλουν τόσο πολύ υγρό, οπότε ο βήχας ακούγεται πιο ξηρός, προειδοποιεί η δρ. Shelton. Αυτό είναι γνωστό ως καρδιακό άσθμα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα) καθώς και μέσα και γύρω από τους αεραγωγούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και συριγμό, παρομοίως με τα συμπτώματα του άσθματος.

Ροζ βλέννα

Εάν ο βήχας σας παράγει ροζ βλέννα, δηλαδή με λίγο αίμα μέσα, αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει επαρκώς το αίμα, το οποίο στη συνέχεια συσσωρεύεται στα αγγεία (πνευμονικές φλέβες) που το μεταφέρουν από τους πνεύμονες στην καρδιά. Η βλέννα μπορεί επίσης να φαίνεται αφρώδης, ή λευκή.

Διαταραγμένος/διακεκομμένος ύπνος

Όταν οι πνεύμονες επηρεάζονται από τη συσσώρευση υγρών και ο προκύπτων βήχας σας ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό μπορεί να είναι παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια. Αυτή «χαρακτηρίζεται από το να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια του ύπνου με σοβαρή δύσπνοια, λαχάνιασμα για να πάρετε αέρα, βήχα και αίσθηση ανάγκης να ανασηκωθείτε στο κρεβάτι, ή να σταθείτε όρθιοι, ή να ανοίξετε ένα παράθυρο για αέρα. Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της αναπνοής μετά από λίγα λεπτά”.

Βήχας που διαρκεί

“Γνώρισα ασθενείς που διαγνώστηκαν αρχικά με αναπνευστικό πρόβλημα”, λέει η δρ. Miriam Jacob. “Με την πάροδο του χρόνου, όταν τα συμπτώματά τους δεν βελτιώθηκαν με την κατάλληλη θεραπεία, τότε έγινε και η διάγνωση για καρδιακή ανεπάρκεια”.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τον μακροχρόνιο βήχα είναι το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), δύο καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή στους πνεύμονες, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εάν ο επίμονος βήχας συνεχιστεί ακόμα και μετά τη θεραπεία γι’ αυτά τα προβλήματα, τότε η καρδιακή νόσος μπορεί να είναι η αιτία.

Αίσθημα σαν φούσκες μέσα στο στήθος σας

Η ίδια συσσώρευση υγρού που σας προκαλεί βήχα μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα ένα αίσθημα που περιγράφεται σαν “σκάσιμο, γουργούρισμα, ή σαν να πρόκειται να σπάσει μια φούσκα”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η δρ. Shelton συνιστά, εάν αντιμετωπίζετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα καρδιακής νόσου, να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας αξιολογήσει και, ενδεχομένως, να ξεκινήσετε θεραπεία. “Εντωμεταξύ, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ξαπλώνετε σε κλίση στο κρεβάτι, ώστε να μην έχετε τόση δύσπνοια όσο όταν είστε οριζοντίως ανάσκελα, σηκώνοντας τα πόδια, για να βοηθήσετε στο οίδημα. Επίσης υπάρχει η οξυγονοθεραπεία για να βοηθήσετε τους πνεύμονες να οξυγονωθούν, καθώς να μην καταπονείστε πολύ κ.λπ.”, συμβουλεύει η ίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.