Ύπνος: Πέντε λόγοι για τους οποίους είναι καλύτερα να κοιμάσαι ανάσκελα

Πολλοί κοιμούνται σε εμβρυϊκή θέση, άλλοι στο πλάι, άλλοι απλώνονται στο κρεβάτι και μερικοί τρελαίνονται να κοιμούνται μπρούμυτα

Ύπνος: Πέντε λόγοι για τους οποίους είναι καλύτερα να κοιμάσαι ανάσκελα

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι ο τρόπος με τον οποίο κοιμάσαι επηρεάζει και το δέρμα σου. Πολλοί κοιμούνται σε εμβρυϊκή θέση, άλλοι στο πλάι, άλλοι απλώνονται στο κρεβάτι και μερικοί τρελαίνονται να κοιμούνται μπρούμυτα. Ποια όμως είναι η καλύτερη στάση;

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι είναι οι άνθρωποι που κοιμούνται ανάσκελα αλλά αυτή η στάση ύπνου μάλλον αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις γιατί αυτή η στάση ύπνου μπορεί να είναι η καλύτερη.

Μπορεί να αποτρέψει τις ρυτίδες και τις γραμμές

Όταν κοιμάσαι και πιέζεις το πρόσωπό πάνω στο μαξιλάρι σου μπορεί να τραβηχτεί και να ερεθιστεί το δέρμα σου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ρυτίδες. Όταν το πρόσωπό σου βρίσκεται απευθείας στο μαξιλάρι, η τριβή που προκύπτει μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και γραμμές.

Το ίδιο ισχύει και για τον λαιμό βέβαια. Ο ύπνος ανάσκελα εκτός από την αποτροπή του ερεθισμού και των ρυτίδων, βοηθά επίσης να μένουν τα προϊόντα περιποίησης στην επιδερμίδα σου και όχι στην μαξιλαροθήκη.

Μπορεί να μειώσει τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα

Αυτή η θέση μιμείται την ορθοστασία. Όταν κοιμάσαι με την πλάτη στο στρώμα μειώνεται η πίεση στη σπονδυλική σου στήλη. Το να κοιμάσαι μπρούμυτα με το κεφάλι σου στη μία πλευρά είναι παρόμοιο με το να γυρίζεις το κεφάλι σου προς τη μία κατεύθυνση για ώρες ενώ κάθεσαι ή στέκεσαι, προκαλώντας πόνο. Συμπιέζεται επίσης η σπονδυλική στήλη επειδή ο λαιμός σου έχει κλίση προς τα πίσω.

Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκουράζεις τη σπονδυλική σου στήλη ξαπλώνοντας ανάσκελα, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια για άνεση και διατηρώντας τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή

Εάν είσαι ξαπλωμένη μπρούμυτα ή στο πλάι, μπορεί να περιορίσεις τον χώρο αναπνοής σου. Το διάφραγμα είναι ο μυς που είναι υπεύθυνος για την αναπνοή και η συμπίεσή του κάνει την αναπνοή σου πιο ρηχή.

Όταν κοιμάσαι ανάσκελα πετυχαίνεις βαθιά διαφραγματική αναπνοή και μάλιστα πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη σωστή αναπνοή στον ύπνο με τα εξής χαρακτηριστικά κατά το ξύπνημα:

  • μειωμένο στρες
  • βελτιωμένη διάθεση
  • βελτιωμένη συγκέντρωση

Μπορεί να αποτραπούν οι πονοκέφαλοι έντασης

Ο ύπνος ανάσκελα αφαιρεί την πίεση από το κεφάλι σου όπως και από τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη. Οι πονοκέφαλοι που έχουν τις ρίζες τους στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ξεκινούν από τον αυχένα και συχνά μπερδεύονται με ημικρανίες.

Ξύπνημα με τον ήλιο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν κοιτάς προς τα επάνω, παρατηρείς πιο εύκολα αλλαγές στο φως. Και αυτό συμβαίνει όταν κοιμάσαι ανάσκελα. Όταν το φως του ήλιου μπαίνει στην κρεβατοκάμαρά σου, μπορείς να λάβεις καλύτερα το σήμα από τον ήλιο ότι είναι ώρα να ξυπνήσεις. Και μάλιστα πολλοί βρίσκουν αυτόν τον τρόπο ξυπνήματος πιο ευχάριστο από τον ήχο ενός ξυπνητηριού. Επιπλέον, το φως βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σου, ώστε να μπορείς να κοιμάσαι και να ξυπνάς τις καλύτερες ώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.