ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Το κυνήγι του «Κόκκινου Οκτώβρη»: Το αμερικανικό Ναυτικό καταδιώκει 6 νεότευκτα ρωσικά υποβρύχια στην Μεσόγειο (βίντεο)

Το κυνήγι του «Κόκκινου Οκτώβρη»: Το αμερικανικό Ναυτικό καταδιώκει 6 νεότευκτα ρωσικά υποβρύχια στην Μεσόγειο (βίντεο)

Σκηνές που θυμίζουν την ταινία «Κόκκινος Οκτώβρης» εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο με τους Αμερικανούς να προσπαθούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν 6 ρωσικά υποβρύχια.

«Οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει νέα κλάση υποβρυχίων με το όνομα Dolgorukiy. Έχουν κατασκευάσει την κλάση υποβρυχίων Severodvinsk και μια υβριδική κλάση υποβρυχίων Kilo» είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός ναύαρχος Φόγκο, προσθέτοντας την ανησυχία του ειδικά για τα έξι υβριδικά υποβρύχια της κλάσης Kilo ΙΙ που επιχειρούν κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα οποία καταδιώκονται από το αμερικανικό Ναυτικό χωρίς να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τα «εγκλωβίσουν».

Αντίθετα οι Ρώσοι κατάφεραν σε δύο περιπτώσεις να «στριμώξουν» ένα αμερικανικό υποβρύχιο στα ανοικτά της Συρίας.

Η ανησυχία του ναυάρχου έχει να κάνει με τη δυνατότητα αυτής της κλάσης υποβρυχίων να εκτοξεύει τους πυραύλους κρουζ «Kalibr».

Ποια είναι όμως τα τεχνικά γνωρίσματα αυτών των υβριδικών υποβρυχίων της Ρωσίας στη Μεσόγειο που έχουν προκαλέσει «ανατριχίλα» στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ;

Πρόκειται καταρχήν για τα υποβρύχια που στην Ρωσία η κλάση τους φέρει το όνομα Project 636.3 και το παρατσούκλι «Μαύρη Τρύπα» καθώς οι δυνατότητες στελθ που διαθέτει το καθιστούν «αόρατο».

Τα έξι υποβρύχια της κλάσης που ανέφερε ο Αμερικανός ναύαρχος είναι τα: Novorossiysk, Rostov-on-Don, Stary Oskol, Krasnodar, Velikiy Novgorod και Kolpino. Υπό κατασκευή είναι δύο ακόμα το Petropavlovsk-Kamchatsky και το Volkhov.

Το πιο παλιό από αυτά είναι το Novorossiysk που ανέλαβε υπηρεσία μόλις το 2014 και το νεότερο είναι το Kolpino που ανέλαβε υπηρεσία το 2016.

Οι διαστάσεις των υποβρυχίων αυτών είναι επί της ουσίας οι ίδιες με την αρχική κλάση Kilo αλλά η πλώρη έχει βελτιωθεί για να έχει πιο υδροδυναμική ροή. Διαθέτει επίσης βελτιωμένες δυνατότητες αθόρυβης λειτουργίας καθώς το μηχανοστάσιο έχει ηχομονωθεί ακόμα καλύτερα ενώ άλλα μηχανικά στοιχεία έχουν μετακινηθεί σε σημεία που παράγουν λιγότερο θόρυβο.

Τα υβριδικά υποβρύχια διαθέτουν επίσης κατά 25% μεγαλύτερη εμβέλεια από την αρχική έκδοση. Είναι οπλισμένα με 18 τορπίλες και 8 πυραύλους επιφανείας-εδάφους (Kalibr). Έχουν πλήρωμα 52 ατόμων και μιας και είναι ντιζελοηλεκτροκίνητα μπορούν να παραμείνουν στην θάλασσα για 45 ημέρες.

Το εκτόπισμά τους είναι 4.000 τόνοι και όταν είναι σε κατάδυση μπορούν να ξεπεράσουν τους 17 κόμβους σύμφωνα με το ρωσικό ναυτικό καθιστώντας τα από τα γρηγορότερα υποβρύχια.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=d7mJocnNnt4

Oι Αμερικανοί ανησυχούν και για τυχόν επανάληψη της τραγωδίας του υποβρυχίου USS Scorpion κλάσης Skipjack το οποίο το 1968 χάθηκε, μυστηριωδώς, νότα των Αζορών κατά τη διάρκεια περιπολίας.

Το υποβρύχιο έπαψε να δίνε σημεία ζωής στις 21 Μαΐου 1968. Βάσει νέων αποχαρακτηρισμένου εγγράφου του 1993, το υποβρύχιο βυθίστηκε, πιθανώς, από σοβιετική ενέργεια.

Ο ερευνητής Εντ Όφλεϊ, επίσης, στο βιβλίο του «Scorpion Down», υποστήριξε την άποψη αυτή λέγοντας πως το αμερικανική Ναυτικό κάλυψε το θέμα για να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Στα τελευταία σήματα που έλαβε και απέστειλε το υποβρύχιο, ότι το USS Scorpion φαίνεται ότι έπεσε θέμα σοβιετικού υποβρύχιου, κυνηγού υποβρυχίων, αντίστοιχου με τα νυν υποβρύχια Kilo II.

Σύμφωνα με ασυρματιστή του ναυτικού είχε εντοπιστεί σοβιετικό υποβρύχιο να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το σοβιετικό. Όπως είναι αναμενόμενο το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις εν λόγω φήμες και πληροφορίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.