Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει φρικιαστικές σφαγές από το ιρανικό καθεστώς – Τουλάχιστον 208 οι νεκροί

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει φρικιαστικές σφαγές από το ιρανικό καθεστώς – Τουλάχιστον 208 οι νεκροί

Τουλάχιστον «208 άνθρωποι» σκοτώθηκαν στην καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου στο Ιράν, σύμφωνα με νέο απολογισμό της Διεθνούς Αμνηστίας, που αναθεώρησε προς τα πάνω τον προηγούμενο απολογισμό των 161 νεκρών που ανακοίνωσε την Παρασκευή.

«Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων» αυτής της καταστολής είναι «πιθανότατα μεγαλύτερος» από τους 208 νεκρούς, πρόσθεσε η ΜΚΟ τονίζοντας ότι αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε «αξιόπιστες πληροφορίες» που έχει στην κατοχή της.

Δεκάδες νεκροί αναφέρθηκαν μόνο στην πόλη Σαχριάρ, στην επαρχία της Τεχεράνης, «μία από τις πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων…», σύμφωνα με την Αμνηστία.

«Αυτός ο ανησυχητικός απολογισμός αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπλακεί σε φρικιαστικές σφαγές», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση των ιρανικών αρχών για την ανθρώπινη ζωή», συμπλήρωσε.

Οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου με θρυαλλίδα την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης σε μια χώρα που πλήττεται από σοβαρή ύφεση. Οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα σε τουλάχιστον 40 πόλεις και τοποθεσίες. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλώσεις συνοδεύονται από πυρπολήσεις ή επιθέσεις σε βενζινάδικα, αστυνομικά τμήματα, εμπορικά κέντρα, τεμένη ή δημόσια κτίρια.

Οι ιρανικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας είναι αποτέλεσμα «συνωμοσίας» που εκκολάφθηκε στο εξωτερικό, είχαν χαρακτηρίσει «υπερβολικό» τον προηγούμενο απολογισμό της Αμνηστίας.

Επιβεβαίωσαν τον θάνατο μόλις πέντε ανθρώπων – τεσσάρων μελών των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν από «διαδηλωτές» και ενός πολίτη – και ανακοίνωσαν περίπου 500 συλλήψεις συμπεριλαμβανομένων 180 «ηγετικών στελεχών».

Στη σημερινή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους για την «αιματηρή αυτή καταστολή» και κατηγόρησε τις ιρανικές αρχές ότι δεν έχουν καμία «πρόθεση να διεξάγουν ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες».

Η ΜΚΟ ισχυρίζεται ότι οι οικογένειες των θυμάτων έχουν απειληθεί και έχουν λάβει εντολές να μην μιλάνε σε μέσα ενημέρωσης και να μην τελούν τις κηδείες των συγγενών τους.

Η Αμνηστία ανέφερε ότι έχει αναλύσει και επαληθεύσει τα βίντεο που δείχνουν ότι «οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν άοπλους διαδηλωτές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διεκόπη σε όλη τη χώρα στις 16 Νοεμβρίου, καθιστώντας πολύ δύσκολη την εκτίμηση της έκτασης της καταστολής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.