Ισραήλ: Επτά νεκροί από επίθεση Παλαιστίνου σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Η Χαμάς επαίνεσε την επίθεση αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη

Ισραήλ: Επτά νεκροί από επίθεση Παλαιστίνου σε  συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ  τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν (άλλες πληροφορίες μιλούν για δέκα), ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» στη συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ, την οποία οι Ισραηλινοί θεωρούν συνοικία της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την περιοχή αυτή ως κατεχόμενο έδαφος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος ήταν ένας Παλαιστίνιος, κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ηλικίας 21 ετών

Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ) όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ, γύρω στις 20:15, αφού πρώτα περίμενε έξω από τη συναγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κάτοικος Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, αλλά σταμάτησε είτε γιατί το όπλο του είχε εμπλοκή είτε γιατί τελείωσαν οι σφαίρες. Τότε προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του. Ο δράστης σκοτώθηκε σε καταδίωξη και ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Κατά την αστυνομία, ο δράστης γνώριζε για τη συναγωγή και είχε προσχεδιάσει την επίθεση.

Οι τρεις τραυματίες είναι μια γυναίκα 70 ετών σε κρίσιμη κατάσταση, ένας 20χρονος σε σοβαρή κατάσταση και ένα αγόρι 14 ετών με σοβαρά τραύματα.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Η επιχείρηση αυτή είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τον κατακτητή στην Τζενίν και μια φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του». Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι μετά την αιματηρή επίθεση καταγράφηκαν πανηγυρισμοί στη Τζενίν και άλλες αραβικές πόλεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.