Μετά τον Α.Σαμαρά & η «καραμανλική» ομάδα αντιδρά στα σχέδια για «Χάγη με όλα τα θέματα μέσα» – Τι δήλωσε ο Σ.Καλαφάτης

Μετά τον Α.Σαμαρά & η «καραμανλική» ομάδα αντιδρά στα σχέδια  για «Χάγη με όλα τα θέματα μέσα» – Τι δήλωσε ο Σ.Καλαφάτης

Προειδοποιητικές βολές από το «καραμανλικό» κομμάτι της ΝΔ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποδοχή της προσφυγής στην Χάγη εκ μέρους της Ελλάδας και το «πακέτο» για τυχόν συνυποσχετικό, στέλνει ο Σταύρος Καλαφάτης, Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, με μία ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μία εβδομάδα μετά την δήλωσή του Κ.Μητσοτάκη ότι αποδέχεται την προσφυγή στην Χάγη «για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», αλλά αφήνοντας και ενδεχόμενο να τεθούν και άλλα θέματα αφού «δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας», σειρά δημοσιευμάτων στον φυλοκυβερνητικό Τύπο που «προτρέπει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δεχθεί μέρος ή το σύνολο του τουρκικού «πακέτου» και εν τέλει την ανακοίνωση των προτάσεων της Τουρκίας για να δεχθεί να υπογράψει συνυποσχετικό προσφυγής στην Χάγη (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, αποστρατικοποίηση των νησιών, εναέριο χώρο, κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων, δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν), όλα δείχνουν «στρωμένα» και αναπόφευκτα.

Φαίνεται ότι κάποιες πλευρές στη ΝΔ αντιδρούν και εκτός από την «σαμαρική» ομάδα που εκφράστηκε ήδη από τον ίδιο τον Α.Σαμαρά και απέρριψε κάθε ιδέα προσφυγής στην Χάγη και οι «καραμανλικοί», προφανώς εκφράζοντας ένα γενικό «κλίμα» σε επίπεδο στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρώην προέδρου της ΝΔ, αντιδρούν: Σε ανάρτηση στο Facebook, ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας καθώς και στις αξιώσεις που είχε βάλει η Άγκυρα στις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004 και θέτει το ερώτημα, ουσιαστικά προς τον Κ.Μητσοτάκη, «Με ποια βαλίτσα πάνε για τη Χάγη;».

«Αφού διαπίστωσε πως έμεινε πίσω στο ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου, η Άγκυρα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος με νταηλίκια και τσαμπουκάδες», αναφέρει ο κ. Καλαφάτης και σημειώνει ότι «η γειτονική χώρα εστιάζει τώρα στη διεκδίκηση μεγάλου τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Κρήτη, το Καστελόριζο, και την Κύπρο».

«Επιδιώκει νέο εκβιασμό με άμεσο στόχο να ματαιώσει τις προγραμματισμένες έρευνες στην περιοχή της Κρήτης και τελικό σκοπό να υφαρπάξει μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», συμπληρώνει.

«Η Άγκυρα ζητά να μπουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη συνυποσχετικού, ζητήματα πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», συνεχίζει ο κ. Καλαφάτης (φωτό κάτω).

«Επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και επανέρχεται στον ισχυρισμό για δήθεν “γκρίζες ζώνες”, που είχε βάλει στο τραπέζι, κατά τις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004.

Όπως είχε βάλει και την αξίωση να παραιτηθεί η Ελλάδα -και μάλιστα με διεθνή συμφωνία- του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Αν. Αιγαίο, καθώς και του δικαιώματος ανακήρυξης ΑΟΖ.

Όπως είχε βάλει και την αξίωση περιορισμού του εθνικού εναέριου χώρου μας στα έξι ναυτικά μίλια.

Και την αξίωση η κοινή προσφυγή στη Χάγη να αφορά μόνο το Αιγαίο, ώστε να εξαιρεθεί το Καστελόριζο και να εξεταστεί σαν μεμονωμένο και απομονωμένο νησί που δεν έχει –όπως διατείνονται- κανένα δικαίωμα στις θαλάσσιες ζώνες».

Τέλος, ο κ. Καλαφάτης καταλήγει: «Το ερώτημα, λοιπόν, μετά από όλα αυτά, δεν είναι αν θέλουμε ή όχι να πάμε στη Χάγη, αλλά με ποια βαλίτσα να πάμε.

Διότι η βαλίτσα χρειάζεται συνυποσχετικό. Και η Άγκυρα ζητά να φτιάξουμε τη βαλίτσα με τρόπο που είναι αδύνατο να δεχτεί η Ελλάδα.

Εξακολουθεί, προφανώς -όπως κάνει εδώ και σαρανταπέντε χρόνια- να υπονομεύει το δρόμο για τη Χάγη.

Σαν να μην καταλαβαίνει ότι οι Έλληνες -όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για όποιον θεωρεί ότι η παραπάνω ανάρτηση απευθύνεται στην… Αγκυρα, μάλλον κάνει λάθος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.