ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ακόμα και με κιάλια θα είναι ορατός ο πλανήτης Δίας σήμερα το βράδυ

Ακόμα και με κιάλια θα είναι ορατός ο πλανήτης Δίας σήμερα το βράδυ

Το βράδυ της Δευτέρας ο πλανήτης Δίας θα φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη νύχτα του 2019, οπότε θα είναι μια καλή ευκαιρία για όποιον (ιδίως αρχάριο) θέλει να τον παρατηρήσει και να τον φωτογραφήσει, καθώς θα είναι ορατός όλη τη νύχτα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιγάντιος πλανήτης, ο μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος μας, θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Ο πλανήτης μας θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στο Δία και στον Ήλιο, ένα φαινόμενο που λέγεται «αντίθεση» και συμβαίνει κάθε περίπου 13 μήνες. Η επόμενη φορά που η Γη και ο Δίας θα πλησιάσουν τόσο μεταξύ τους, θα είναι τον Ιούλιο του 2020.

Ακόμα και με κιάλια θα είναι ορατός ο πλανήτης Δίας
Ακόμη και με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, πολύ περισσότερο με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, θα είναι δυνατό να δει κανείς -σαν φωτεινές κηλίδες κοντά του- τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία (αυτά που πρώτος είχε δει ο Γαλιλαίος), καθώς και μερικές λεπτομέρειες από τα πυκνά νέφη του ή ακόμη και τη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», την τεραστίων διαστάσεων θύελλα που μαίνεται στον πλανήτη εδώ και αιώνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

17 Ιουνίου πανσέληνος
Τη νύχτα της 16ης Ιουνίου ο Δίας θα κάνει «ντουέτο» στον ουρανό με τη Σελήνη, που θα βρίσκεται μία μέρα πριν την πανσέληνο. Όπως ο Δίας, η σειρά του Κρόνου να βρεθεί σε αντίθεση από τον Ήλιο, θα φθάσει στις 9 Ιουλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.