ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επέστρεψε το αμερικανικό Χ-37Β μετά από 718 ημέρες! – Kανείς δεν γνωρίζει τι έκανε δύο χρόνια στο Διάστημα!

Επέστρεψε το αμερικανικό Χ-37Β μετά από 718 ημέρες! – Kανείς δεν γνωρίζει τι έκανε δύο χρόνια στο Διάστημα!

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί πολλοί έχουν την απορία για το αντικείμενο των αποστολών του μεγάλου αμερικανικού διαστημοπλοίου της Αεροπορίας των ΗΠΑ Χ-37Β το οποίο επέστρεψε την Κυριακή στο Διαστημικό Κέντρο Κανάβεραλ της NASA στη Φλόριντα, μετά από μυστική πτήση σε τροχιά γύρω από τη Γη, που διήρκεσε 780 μέρες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ήταν η πέμπτη μακράς διάρκειας αποστολή του εν λόγω αυτόνομου διαστημοπλοίου χωρίς πιλότο, το οποίο είχε εκτοξευθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 με ένα πύραυλο Falcon 9 της Space X (οι τέσσερις προηγούμενες αποστολές είχαν γίνει με πύραυλο «Άτλας V»).

Το προηγούμενο ρεκόρ παραμονής στον ουρανό του μυστηριώδους σκάφους Χ-37Β ήταν 718 μέρες και είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2017.

Οι Αμερικανοί διαθέτουν τουλάχιστον δύο τέτοια επαναχρησιμοποιούμενα διαστημοπλάνα. Το Χ-37Β έχει κατασκευαστεί από τη Boeing, τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και θυμίζει σε μικρότερη κλίμακα τα -αποσυρμένα πλέον- αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία. Έχει μήκος 8,8 μέτρων, ύψος 2,9 μέτρων και άνοιγμα φτερών 4,6 μέτρων.

Η ακριβής φύση των αποστολών του Χ-37Β παραμένει αυστηρά απόρρητη. Εκτιμάται ότι θέτει σε τροχιά δορυφόρους, πραγματοποιεί διαστημικά πειράματα, δοκιμάζει διαστημικά όπλα ή ακόμη ότι κάνει διαστημική κατασκοπεία στο έδαφος – ίσως όλα αυτά μαζί ή και κάτι άλλο.

Γενικώς οι αποστολές του σκάφους αυτού θυμιζουν πάρα πολύ την ταινία του Τζέιμς Μποντ «Επιχείρηση Μουνρέϊκερ» με τον Ρότζερ Μουρ παραγωγής 1979.

Επισήμως οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι κατά την τελευταία αποστολή του το διαστημόπλοιο έκανε κάποια πειράματα (χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες) και ότι έθεσε σε τροχιά μικρούς δορυφόρους.

Το Χ-37Β είχε αναπτυχθεί αρχικά από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) το 1999 ως εργαλείο για τη δοκιμή μελλοντικών διαστημικών τεχνολογιών, αλλά το 2004 η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνών (DARPA) του Πενταγώνου ανέλαβε τη μετεξέλιξη του σκάφους σε στρατιωτικό.

Η πρώτη πτήση του έγινε το 2010 και διήρκεσε 224 μέρες, ενώ η δεύτερη το 2011 ήταν διάρκειας 468 ημερών. Συνολικά μέχρι σήμερα ο μικρός στόλος των Χ-37Β έχει περάσει 2.865 μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη, χωρίς (σχεδόν) κανείς να μην ξέρει τι στο καλό κάνει εκεί πάνω.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι τα επόμενα πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας και μάλλον και της τρίτης (Κίνα) θα είναι στο Διάστημα και στην Θάλασσα και συγκεκριμένα στους βυθούς.

Σε ότι αφορά το Διάστμα, όποιος κυριαρχήσει, έχει τον έλεγχο και του πλανήτη Γη καθώς θα μπορεί να επιτυγχάνει με άνεση στρατηγικά πλήγματα σε οποιονδήποτε με μηδενικό κόστος.

Είναι σαφές πως ξεκινάει ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης που θα θυμίζει σε λιγα χρόνια τον «Πόλεμο των Άστρων» που κάποτε είχε εξαγγείλει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν.

Μην ξεχνάμε ότι και η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν βάλει ως στόχο να κάνουν πραγματικότητα την δημιουργία πανίσχυρων όπλων Λέιζερ με τα οποία θα διεξάγουν πολέμους στο σχετικά κοντινό μέλλον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.