ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Το αντιμικροβιακό κραγιόν που καταπολεμά τα παθογόνα σε λιγότερο από 1′

Σύμβολο θηλυκότητας και κυριαρχίας αλλά και ισχυρό όπλο ενάντια σε παθογόνους οργανισμούς και ιούς

Το αντιμικροβιακό κραγιόν που καταπολεμά τα παθογόνα σε λιγότερο από 1′

Νεότερη μελέτη επαναπροσδιορίζει τη χρήση του κραγιόν, προσθέτοντας ένα πολύτιμο φυσικό συστατικό, αποτελεσματικό για την πρόληψη της διασποράς των μικροβίων

Στην αρχαία Αίγυπτο άντρες και γυναίκες χρωμάτιζαν τα χείλη τους ως μέρος της ρουτίνας ομορφιάς τους.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, το κραγιόν συνδέθηκε με ηθοποιούς, όπως η Μέριλιν Μονρόε, αλλά και με τους αγώνες των γυναικών για ισότητα.

Σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένα κραγιόν θα μπορούσε να έχει και δράση κατά την αντιμετώπιση ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

Αν και στο παρελθόν τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να βάψουν τα χείλη τους βασίζονταν σε φυσικά συστατικά, οι μέθοδοι επεξεργασίας έχουν πλέον αλλάξει.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το κραγιόν είναι ένα από τα πολλά προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες ικανές να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Επιδιώκοντας λοιπόν οι επιστήμονες να επαναφέρουν τις φυσικές συνθέσεις στην κοσμετολογία και με στόχο να περιορίσουν την επιβάρυνση από τα μικρόβια, στρέφονται στη χρήση φρούτων με έντονο χρώμα.

Πρόσφατες μελέτες, μέχρι στιγμής, έχουν αναφέρει ότι οι φόρμουλες κραγιόν που ενσωματώνουν φυσικούς χρωστικούς παράγοντες, όπως τα κόκκινα φρούτα του δράκου, διατηρούν το ζωντανό κόκκινο χρώμα αλλά και προσφέρουν συνάμα αντιμικροβιακά οφέλη. Επιπλέον, το εκχύλισμα κράνμπερι έχει αποδειχθεί ότι απενεργοποιεί τα επικίνδυνα μικρόβια.

Υπό το πρίσμα αυτών των προηγούμενων ευρημάτων, ο δρ. Ángel Serrano-Aroca και η ερευνητική του ομάδα θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τη χρήση του εκχυλίσματος κράνμπερι για τη δημιουργία μιας βαθιάς κόκκινης απόχρωσης κραγιόν.

Το τελικό προϊόν φωτίζει τα χείλη των γυναικών αναδεικνύοντας τη θηλυκότητά, ενώ παράλληλα θωρακίζει έναντι των παθογόνων μικροβίων.

Για τη φόρμουλα, οι ερευνητές πρόσθεσαν το εκχύλισμα κράνμπερι σε μια βάση κρέμας κραγιόν από βούτυρο καριτέ, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Β5, έλαιο babassu και έλαιο αβοκάντο.

Στη συνέχεια, εφάρμοσαν το μείγμα σε καλλιέργειες με διαφορετικούς ιούς, βακτήρια και ένα είδος μύκητα.

Και οι δύο παραλλαγές ιών απενεργοποιήθηκαν γρήγορα, ενώ το κραγιόν μπλόκαρε τα μικρόβια μέσα σε ένα λεπτό από την επαφή.

Ακόμη και τα πολυανθεκτικά βακτήρια, τα μυκοβακτηρίδια και οι μύκητες αποδυναμώθηκανσημαντικά και απενεργοποιήθηκαν μέσα σε πέντε ώρες από την εφαρμογή.

Τα ευρήματά τους, εν τέλει, υποδηλώνουν ότι η νέα τους φόρμουλα μπορεί να έχει θέση στην αγορά καλλυντικών ως προστατευτικό προϊόν κατά των μικροοργανισμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.