ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βαλερί Χοντέμτσουκ: Το σώμα του πρώτου θύματος της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ δεν βρέθηκε ποτέ

Θεωρείται ότι έχει θαφτεί στα πυρηνικά συντρίμμια του αντιδραστήρα 4

Βαλερί Χοντέμτσουκ: Το σώμα του πρώτου θύματος της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ δεν βρέθηκε ποτέ

Το βράδυ της καταστροφής του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ, τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το πρώτο θύμα της έκρηξης, ο 35χρονος Ουκρανός μηχανικός Βαλερί Χοντέμτσουκύ, δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Βαλερί ήταν ένας έμπειρος χειριστής αντλιών, που βρισκόταν σε ένα από τα κύρια μηχανοστάσια της αντλίας κυκλοφορίας στο κτίριο του αντιδραστήρα 4, όταν άρχισε να δυσλειτουργεί.

Καθώς οι μηχανικοί άρχισαν την άτυχη δοκιμή ασφάλειας στον αντιδραστήρα, ο Βαλερί στάλθηκε στον πυρήνα για να αναφέρει τα αποτελέσματα.

Δευτερόλεπτα αργότερα, μια σειρά από εκρήξεις συγκλόνισαν τον πυρήνα και ανατίναξαν την οροφή των 1000 τόνων.

Ο Βαλερί βρήκε ακαριαίο θάνατο από την έκρηξη και θεωρείται ότι το πτώμα του έχει θαφτεί στα πυρηνικά συντρίμμια του αντιδραστήρα 4.

Ο θάνατός του αναφέρθηκε εκείνη την εποχή από το σοβιετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Pravda, το οποίο ανέφερε:

«Ο αντιδραστήρας 4 θα γίνει το φέρετρό του. Και ίσως, κάποιος θα γράψει σε αυτούς τους τοίχους από μπετόν, ότι δεν είναι ο αντιδραστήρας που είναι θαμμένος εδώ, αλλά ο Valery Khodemchuk».

Ο συνάδελφός του μηχανικός, Βλαντιμίρ Σασένοκ πέθανε επίσης, εκείνο το βράδυ προσπαθώντας να σώσει τον Χοντέμτσουκ. Οι δύο άνδρες ήταν οι πρώτοι που έχασαν τη ζωή τους στο σημείο της καταστροφής εκείνο το βράδυ και ακολούθησαν 29 πυροσβέστες και οι πρώτοι ανταποκριτές, οι οποίοι πέθαναν από οξεία δηλητηρίαση λόγω της ραδιενέργειας τις επόμενες εβδομάδες.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών για το περιστατικό είναι μόνο 31, αν και πιστεύεται ότι χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης στην ακτινοβολία τα τελευταία χρόνια.

Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από την Ένωση Επιστημόνων, ενώ η Greenpeace εκτιμά ότι μεταξύ 93.000 – 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρηνική καταστροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2006, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγραψε: «Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ, ακόμη περισσότερο από την εκτόξευση της περεστρόικα, ήταν ίσως η πραγματική αιτία της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.