ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Η βασιλική οικογένεια είναι ντυμένη με την παραδοσιακή πένθιμη ενδυμασία

Το μαύρο αποτελεί από τότε αυστηρό μέρος του dress code του βασιλικού πένθιμου ενδυματολογικού κώδικα

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Η βασιλική οικογένεια είναι ντυμένη με την παραδοσιακή πένθιμη ενδυμασία

O τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την προηγούμενη Τρίτη (10/1), κηδεύεται σήμερα στο Τατόι, στους οικογενειακούς τάφους της οικογένειας δίπλα στην μητέρα του Φρειδερίκη.

Καθώς λένε το τελευταίο αντίο στον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο η βασιλική οικογένεια είναι ντυμένη με την παραδοσιακή πένθιμη ενδυμασία – την οποία φορούσαν στις δημόσιες εμφανίσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πένθιμης για αυτούς περιόδου.

Αυτό σημαίνει επίσημα ρούχα που πρέπει να είναι σε μαύρο χρώμα. Αυτός ο ενδυματολογικός κώδικας είναι πολύ αυστηρός, ακόμη και για τους επισκέπτες της κηδείας εκτός της βασιλικής οικογένειας. Δεν θα δείτε ποτέ κανένα έντονο χρώμα.

Οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας φορούν μαύρα φορέματα μέχρι το γόνατο. Μπορούν επίσης να φορούν καπέλα ή μαύρα πέπλα προσώπου – όπως έκανε η Νταϊάνα στην κηδεία της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό το 1982.

Στην περίπτωση της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας παραδοσιακά φορούν στρατιωτικές στολές, ενώ οι μη εργαζόμενοι άνδρες φορούν παλτά, όπως στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου και στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την περιβόητη φωτογραφία του Καρόλου, του Χάρι, του Γουίλιαμ και του Φιλίππου να ακολουθούν την πομπή.

Η βασίλισσα Βικτώρια είναι γνωστή για τη διάδοση του πένθιμου ενδύματος. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Αλβέρτου το 1861, άρχισε να φοράει μαύρα. Και το έκανε καθημερινά για τα επόμενα 40 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της.

Το μαύρο αποτελεί από τότε αυστηρό μέρος του βασιλικού πένθιμου ενδυματολογικού κώδικα.

Όπως δήλωσε στην Telegraph ο Matthew Storey, επιμελητής στο Historic Royal Palaces: «Το πένθιμο ένδυμα ήταν μέρος της ευρωπαϊκής βασιλικής κουλτούρας για αιώνες, αλλά έφτασε στο απόγειό του τον 19ο αιώνα με την επιρροή της βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία έθεσε ένα πρότυπο για να το ακολουθήσει η υπόλοιπη κοινωνία».

«Όταν ο αγαπημένος της σύζυγος πέθανε το 1861, εγκατέλειψε τα πολύχρωμα ρούχα του έγγαμου βίου της και, μαζί με την υπόλοιπη βασιλική αυλή, υιοθέτησε τα μαύρα ρούχα ως εξωτερική ένδειξη πένθους. Οι υπήκοοί της ακολούθησαν το παράδειγμά της, προκαλώντας αναταραχή στους προμηθευτές πένθιμων υφασμάτων στη χώρα».

Ο κανόνας είναι τόσο αυστηρός που τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει πάντα να ταξιδεύουν με ένα μαύρο ρούχο στη βαλίτσα τους, έτσι ώστε αν ένας βασιλικός πεθάνει ενώ τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν θα τους πιάσουν δημοσίως να φορούν κάποιο άλλο χρώμα.

Η παράδοση αυτή ξεκίνησε το 1952, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ πέθανε ενώ η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος βρίσκονταν στην Κένυα. Η Ελισάβετ επέστρεψε εσπευσμένα με ένα βασιλικό αεροσκάφος, αλλά έπρεπε να πάρει ένα μαύρο φόρεμα στο αεροσκάφος, ώστε να εμφανιστεί με τα κατάλληλα πένθιμα ρούχα όταν προσγειώθηκαν.

Η μόνη εξαίρεση από τον κανόνα του αμιγώς μαύρου χρώματος στη βασιλική ιστορία ήταν η δημιουργία του «λευκού πένθους». Όταν η γιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η κόμισσα του Strathmore, πέθανε το καλοκαίρι του 1938, το μαύρο δεν θεωρήθηκε ιδανικό για μια ζεστή περιοδεία του Ιουλίου. Έτσι, αντ’ αυτού, ο μόδιστρος της βασίλισσας, Norman Hartnell, σχεδίασε λευκά ρούχα.

Αυτό παρέπεμπε σε μεσαιωνικές βασίλισσες όπως η Μαρία, βασίλισσα της Σκωτίας, η οποία φορούσε λευκά φορέματα μετά τον θάνατο του πεθερού, της μητέρας και του συζύγου της το 1560.

Τα θηλυκά μέλη των βασιλικών οικογενειών αναμένεται να φορούν μαύρα δαντελένια πέπλα ως σύμβολο πένθους, ενώ τα παραδοσιακά μακριά μαύρα πέπλα από τούλι -που είδαμε στα μέσα της δεκαετίας του 1900- έχουν από τότε αντικατασταθεί από πιο διακριτικές εκδοχές με δίχτυ.

Φωτογραφίες: NDP

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.