ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Διάλογος Ρώμης με Βένετο και Λομβαρδία μετά το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας – Φόβοι για μια νέα Καταλονία (βίντεο)

Διάλογος Ρώμης με Βένετο και Λομβαρδία μετά το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας – Φόβοι για μια νέα Καταλονία (βίντεο)

Μετά το χθεσινό δημοψήφισμα στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία της Ιταλίας η κυβέρνηση της Ρώμης, δια στόματος του υφυπουργού αρμόδιου για περιφερειακά θέματα, Τζανλούκα Μπρέσα, δηλώνει «έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση» προσπαθώντας αποφύγει τα όσα συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στην Ισπανία με την Καταλονία αλλά και μια απόσχιση των περιοχών αυτών.

Στην πρώτη, το «ναι» στην αυτονομία άγγιξε το 98%, στην δεύτερη το 95%. Ενώ όμως στο Βένετο προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών, στην περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο, η συμμετοχή υπολογίζεται γύρω στο 39%. Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, πάντως, είχε αφήσει να διαρρεύσει από την αρχή ότι βάσει νόμου η όλη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί απλά και μόνον στέλνοντας μια επιστολή και ζητώντας να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην περιφέρεια και στην κεντρική πολιτική εξουσία.

Σε ό,τι αφορά την διοργάνωση του δημοψηφίσματος, πολλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν σήμερα ότι μάλλον δεν άξιζε τον κόπο να ξοδευτούν στην περιφέρεια της Λομβαρδίας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι πολίτες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών από την στιγμή μάλιστα που σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν προβλήματα στην αποτελεσματική χρήση των τάμπλετ.

«Η περιοχή του Βένετο είναι ανοικτή στον διάλογο, με στόχο να μπορέσει να γίνει το εργαστήρι της αυτονομίας» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Λούκα Τζάια. Ο γραμματέας της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο της περιφέρειας του Βένετο, για να ορίσει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Στην Λομβαρδία, αναμφίβολα, πολλοί περίμεναν ένα υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, δεδομένης και της υψηλής αποχής που καταγράφηκε, κυρίως στην πόλη του Μιλάνου.

Ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι (από τα κύρια στελέχη της Λέγκα) σίγουρα δεν βγαίνει ενισχυμένος από την όλη αυτή διαδικασία: κάποια μέλη του κόμματός του άρχισαν ήδη να αμφισβητούν την στρατηγική του και ειδικότερα τους σχετικά ήπιους τόνους που επέλεξε να κρατήσει κατά τις περασμένες εβδομάδες.

«Δεν είμαστε Καταλονία»

«Δεν είμαστε Καταλονία», δήλωσε από το Μιλάνο στο πρακτορείο Ρόιτερς ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και μέλος της αυτονομιστικης Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στην περιφέρειά του και στο Βένετο και θέλοντας να αποστασιοποιήσει την ιταλική ψηφοφορία από την κατάσταση στην Ισπανία.

«Παραμένουμε μέσα στο ιταλικό έθνος με περισσότερη αυτονομία, ενώ η Καταλονία θέλει να γίνει το 29ο κράτος της Ευωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, όχι. Όχι προς το παρόν», πρόσθεσε ο Μαρόνι.

Στην Λομβαρδία και το Βένετο περισσότεροι από το 90% των ψηφοφόρων ψήφισαν «ναι» στην αυτονομία στα μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα που οργάνωσαν οι πρόεδροι των δύο περιφερειών. Στη Λομβαρδία, η συμμετοχή έφθασε περίπου το 40%.

Ένα από τα κύρια παράπονα των δύο περιφερειών είναι ότι στέλνουν στη Ρώμη πολύ περισσότερα χρήματα σε φόρους απ’ όσα παίρνουν πίσω μέσω των δημόσιων δαπανών και θέλουν να μειώσουν στο μισό τη συνεισφορά τους αυτή.

Η Λομβαρδία, λέει ο Μαρόνι, πληρώνει κάθε χρόνο 54 δισεκ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα λαμβάνει ενώ η περιφέρεια του Βένετο, όπου η συμμετοχή ήταν υψηλότερη, μεταξύ 57% και 61%, το αντίστοιχο ποσό φθάνει περίπου τα 15,5 δισεκ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.