ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή είναι η χώρα που 3 στους 4 κατοίκους είναι παχύσαρκοι – Αυτός είναι ο λόγος

Αυτή είναι η χώρα που 3 στους 4 κατοίκους είναι παχύσαρκοι – Αυτός είναι ο λόγος

Η Δημοκρατία του Ναουρού είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο. Είναι ένα μικρό νησάκι στον Ειρηνικό ωκεανό που παλιότερα ονομαζόταν «Νησί της Χαράς». Έχει πληθυσμό λίγο κάτω από 12.000. Ωστόσο η χώρα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ποιο είναι αυτό; Η παχυσαρκία. Σύμφωνα με το Forbes, το 94.5% του πληθυσμού στο Ναουρού αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Αυτό σημαίνει πως λιγότεροι από χίλιοι κάτοικοι του νησιού εξαιρούνται. Το ποσοστό της παχυσαρκίας αγγίζει το 72%, δηλαδή περίπου 3 στους 4 κατοίκους.

Πριν την ανεξαρτησία του το 1968, οι κάτοικοι τρέφονταν από ψάρια, φρούτα, λαχανικά και καρύδες. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της περιόδου δείχνουν άνδρες και γυναίκες με γυμνασμένα σώματα. Ωστόσο μετά την ανεξαρτησία, υπήρξε μια τεράστια οικονομική ανάπτυξη, που βασίστηκε στα ορυχεία του νησιού. Τα κέρδη μοιράστηκαν στους κατοίκους και τα εισοδήματα εκτοξεύτηκαν. Το Ναουρού ήταν πλέον ένας παράδεισος.

Έτσι πολλοί από τους κατοίκους δεν χρειαζόταν ή δεν αισθάνονταν την ανάγκη να δουλέψουν. Η εισαγωγή δυτικών τροφών, επισκίασε την ντόπια διατροφή, και ειδικότερα από την δεκαετία του 1980, οι κάτοικοι του Ναουρού, ακολουθούσαν σχεδόν στο σύνολό τους μια ανθυγιεινή διατροφή.

Με το πέρασμα των ετών τα αποθέματα άρχισαν να μειώνονται και η χώρα βυθίστηκε ξανά στην κακή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με την έκθεση της κυβέρνησης της χώρας, αυτό οδήγησε στις «χειρότερες συνθήκες υγείας στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Το 90% του εδάφους του νησιού δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, λόγω των φωσφορικών αλάτων. Έτσι το κράτος αναγκάζεται να εισάγει επεξεργασμένες τροφές από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τροφές υψηλές σε περιεκτικότητα λιπαρών και σακχάρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ναουρού έχει επίσης και το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο σε διαβήτη, που φτάνει ακόμα και το 45% στις μεγάλες ηλικίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα λέγοντας στους κατοίκους να κάνουν περπατώντας τον γύρο του νησιού καθημερινά (4,8 χλμ.) και οργανώνοντας συνεχώς μαθήματα γυμναστικής και αθλητικές δραστηριότητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.