ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κλείνουν σε λίγες ώρες οι κάλπες στις ΗΠΑ – Αγωνία για το αποτέλεσμα

Κλείνουν σε λίγες ώρες οι κάλπες στις ΗΠΑ – Αγωνία για το αποτέλεσμα

Kλείνουν στην ανατολική ακτή σε μερικές ώρες οι κάλπες των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και το μόνο βέβαιαο που υπάρχει είναι ένα ασθενές προβάδισμα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα δείχνει να συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, από 277 μέχρι 317. Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Νέιτ Σίλβερ δίνει 315 εκλεκτορικές ψήφους στον Ομπάμα και 222 στον Ρόμνεϊ. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην προεδρία των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες από τους 538.    

Ανοικτά, και με αρκετές ουρές σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ήδη τα εκλογικά τμήματα στη Φλόριντα, την Τζόρτζια, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, το ανατολικό Μίσιγκαν, το Κεντάκι, το Μιζούρι, την Πενσυλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Καρολίνα και την Κολούμπια. Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ψήφισε στο Ντέλαγουερ. Ο Ομπάμα είχε ήδη ψηφίσει πριν από δύο εμβδομάδες, όπως και περίπου το 25% των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Ο Ρόμνεϊ ψήφισε στη Μασαχουσέτη το πρωί (λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδος). Λίγες ώρες αργότερα, την ψήφο του έριξε και ο Πολ Ράιαν, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αντιπροεδρία. Η Ιντιάνα και το Κεντάκι θα είναι οι πρώτες που πολιτείες στις οποίες θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει η κααταμέτρηση στη 01:00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Η μεγάλη μάχη δίνεται στις εννέα αμφίρροπες πολιτείες, κυρίως το Οχάιο και τη Φλόριντα, που λόγω του μεγάλου αριθμού των ελεκτόρων τους θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο αριθμός που ανοίγει την πόρτα του Λευκού Οίκου είναι οι 270 εκλέκτορες. Σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, προηγείται αισθητά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.   

Η «έκπληξη του Οκτωβρίου», όπως θεώρησαν αρκετοί την καταιγίδα Σάντι, φαίνεται ότι σε ορισμένες πολιτείες έδωσε περισσότερη ώθηση στον πρόεδρο Ομπάμα, επαναφέροντας  στο προσκήνιο τις ηγετικές ικανότητές του, με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι να αποκτά νέα δυναμική η υποψηφιότητά του, κερδίζοντας μάλιστα επαίνους από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι (κατά την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές από την καταιγίδα), αλλά και την υποστήριξη του ανεξάρτητου (προερχόμενου όμως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.    

Οι δέκα ψηφοφόροι στο χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς στις βορειοανατολικές ΗΠΑ προσήλθαν στην κάλπη, ανοίγοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, αλλά για πρώτη φορά δεν κατάφεραν να βγάλουν νικητή, καθώς Ομπάμα και Ρόμνεϊ ήρθαν ισόπαλοι.

Ο Ομπάμα, που πέρασε την ημέρα των εκλογών στην πόλη του Σικάγου, που θεωρείται προπύργιό του, μετέβη νωρίς το πρωί σε ένα από τα προεκλογικά του κέντρα για να ευχαριστήσει τους εθελοντές. «Έχουμε εμπιστοσύνη πως διαθέτουμε τις ικανές ψήφους για να κερδίσουμε, όμως όλα στο τέλος θα εξαρτηθούν από το πόσες από αυτές τις ψήφους καταλήξουν στις κάλπες», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος. Ο Ομπάμα από το κέντρο τηλεφώνησε σε αρκετούς άλλους εθελοντές προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την συνεισφορά τους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.