ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η καταδίκη ισλαμιστή τρομοκράτη στην Β-Ε πυροδοτεί κλίμα έντασης στην χώρα

Η καταδίκη  ισλαμιστή τρομοκράτη στην Β-Ε πυροδοτεί κλίμα έντασης στην χώρα

Η καταδίκη του Μεβλίντ Γιασάρεβιτς, ο άνδρας που πυροβόλησε πάνω από 100 φορές με αυτόματο όπλο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο τον Οκτώβρη του 2011, είχε ως αποτέλεσμα την οργάνωση  από αξιωματούχους της Β-Ε και της διεθνούς κοινότητας σχεδίου ενάντια στην τρομοκρατία.

Το Δικαστήριο της Β-Ε, το οποίο έκρινε τις ενέργειες του Γιασάρεβιτς «τρομοκρατικές», τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών στις 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο αθώωσε τους δυο άνδρες που είχαν κατηγορηθεί ότι βοήθησαν τον Γιασάρεβιτς στην επίθεση.

Στην επεξήγησή του για την ποινή, ο Δικαστής Μπράνκο Πέριτς δήλωσε πως η Β-Ε αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο τρομοκρατίας.

«Δεν είχαμε ποτέ υποθέσεις σαν και αυτές. Η κοινότητα Ουαχάμπι της Γκόρνια Μαότσα δεν σέβεται τους νόμους του κράτους και έχει αποδείξει πως είναι πέραν του ελέγχου του κράτους. Με την απόσυρσή της από εκεί, η Β-Ε άνοιξε την πόρτα στην τρομοκρατία. Εάν δεν υπήρχε η Γκόρνια Μαότσα, δεν θα υπήρχε υπόθεση σαν του Γιασάρεβιτς», δήλωσε ο Πέριτς.

Ο Γιασάρεβιτς κατάγεται από τη Νόβι Παζάρ, Σερβία, ωστόσο έζησε για κάποιο καιρό στο χωριό Γκόρνια Μαότσα στη νοτιοανατολική Β-Ε, γνωστό ως κέντρο της σκληροπυρηνικής κοινότητας Ουαχάμπι.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Σενάντ Ντούποβατς δήλωσε πως εξεπλάγην από την ποινή, ωστόσο ισχυρίστηκε πως ο Γιασάρεβιτς ενήργησε μόνος.

«Γνώριζα εξ’ αρχής πως δεν υπήρχε οργανωμένη τρομοκρατική ομάδα και πίστευα πως η ποινή θα ήταν μικρότερη. Είναι βέβαιο πως θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση», δήλωσε ο Ντούποβατς στους SETimes.

«Η τρομοκρατία δεν αποτελεί έργο ενός, αλλά ομάδας. Στην περίπτωση αυτή, η ετυμηγορία τιμώρησε μόνο το δράστη. Το δικαστήριο δεν έχει εντοπίσει τους εγκεφάλους, τους βοηθούς, δεν τιμώρησε τους υποστηρικτές της επίθεσης», δήλωσε ο Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς, διευθυντής της Southeast Europe Expert Team for the Fight Against Terrorism.

Είναι η 11η καταδίκη για τρομοκρατία που επιβάλλεται στη Β-Ε από το 1997. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου έχουν στοιχίσει τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 15. Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε για τα αδικήματα αυτά ήταν ποινή φυλάκισης 80 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.