ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Ορκίστηκαν οι 250 βουλευτές της Σερβίας που εξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου

Ορκίστηκαν οι 250 βουλευτές της Σερβίας που εξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου

Ορκίστηκαν σήμερα οι βουλευτές της Σερβίας, που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου.

Οι 250 βουλευτές έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο και έτσι ουσιαστικά άρχισε να κυλάει η περίοδος των 90 ημερών που προβλέπεται από το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην νέα Βουλή το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καταλαμβάνει 188 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του Ίβιτσα Ντάτσιτς, 32 έδρες και η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του Αλεξάνταρ Σάπιτς, 11 έδρες. Με 19 βουλευτές θα εκπροσωπηθούν οι εθνικές μειονότητες και συγκεκριμένα: οι ουγγρική με 9 βουλευτές, η βοσνιακή με 7 και η αλβανική με 3 βουλευτές.

Είναι η πρώτη φορά από την εφαρμογή του πολυκομματικού συστήματος στην Σερβία, τον Δεκέμβριο του 1990, που στην Βουλή εκπροσωπούνται μόνο τρία κόμματα. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι τα δύο από αυτά ασκούσαν μέχρι σήμερα την εξουσία.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης για την ώρα παραμένει άγνωστη και θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγός του SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και εκείνο να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα της Βουλής στην κυβέρνηση. Γεγονός είναι ότι και οι Σοσιαλιστές αλλά και η SPAS επιθυμούν την συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Βούτσιτς δήλωσε πρόσφατα ότι στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινώσει την απόφαση του για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Τα κόμματα της ενωμένης αντιπολίτευσης που συνθέτουν τον συνασπισμό Συμμαχία για την Σερβία (SzS) και μποϋκόταραν τις εκλογές της 21ης Ιουνίου, με κοινή ανακοίνωση καταδικάζουν την σύσταση της νέας Βουλής επισημαίνοντας: «Οι άκυρες εκλογές κατατάσσουν τη Σερβία μεταξύ των λίγων χωρών, παγκοσμίως, που έχουν μονοκομματική Βουλή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας των βουλευτών μερικές δεκάδες υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.