ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επίθεση της αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Επίθεση της αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Την καθολική αντίδραση της αντιπολίτευσης συνάντησε η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το κύριο σημείο άσκησης κριτικής, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων είναι ο περιορισμένος αριθμός των αδειών και η απουσία του ΕΣΡ από την διαδικασία, που αποδίδονται στην μεθόδευση της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα ελεγχόμενο τηλεοπτικό τοπίο. 

Η ΝΔ στις ανακοινώσεις κατήγγειλε “γκεμπελικές μεθόδους της κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και την φίμωση της κοινωνίας”. Υποστηρίζει ότι ο στρατηγικός του στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών.

Ακολούθως η ΝΔ σημειώνει ότι  η  όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν. Ξεκαθαρίζει δε ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει το “νόμο Παππά” και θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες”. Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πράγματι προβληματικό σε πολλά σημεία του, δεν θεραπεύεται με τις γκεμπελικές μεθόδους της κυβέρνησης, αναφέρει η ΝΔ. 

Στο θέμα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με αναρτήσεις της στο Twitter όπου κατήγγειλε την κυβέρνηση για “αριστερή διαπλοκή”. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε την  διαδικασία στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τις τηλεοπτικές άδειες  «Πρόβα τζενεράλε για την “αριστερή διαπλοκή”», και πρόσθεσε ότι την ώρα που «η χώρα κλυδωνίζεται, αυτοί “παίζουν” τον παπά». Στο δεύτερο tweet της η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι «ο καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει».

Ως το απόλυτο λάθος χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης την αδειοδότηση μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και εξήγησε ότι “είναι λάθος για όλους τους πιθανούς λόγους, καθώς θα φέρουν λιγότερα χρήματα στο ταμείο του δημοσίου, λιγότερο ανταγωνισμό και χειρότερο τηλεοπτικό πρόγραμμα{“.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος και αντί να το διορθώσει χτίζει πάνω σε αυτό και συνέχισε ότι “αυτό αποτελεί προσφιλή τακτική του κ. Τσίπρα, όπως αυτός έχει αποδείξει με τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα. «Αυτή είναι μια καταστροφική συνταγή για έναν ηγέτη. Χτίζει πάνω στην άμμο και σιγά-σιγά θα δει, κάποια στιγμή, όλο το οικοδόμημα να καταρρέει» ανέφερε. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ακόμη: «Σε όλες τις χώρες υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια, και όχι μόνο οι βαλίτσες με τα χρήματα, Τα κριτήρια αυτά ελέγχονται από ένα δυνατό ΕΣΡ…Αν το ζήτημα είναι μόνο τα λεφτά γιατί δεν δίνουν δέκα άδειες…Η διαδικασία μπάζει από παντού».

Στην δική του πολιτική άποψη κινήθηκε η σκληρή δήλωση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου στην οποία υπογραμμίζει ότι “ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γιατί τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται και πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων έχουμε”.

Ακόμη και η Ένωση Κεντρώων ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας: «Η όλη διαδικασία, πρέπει να γίνει μέσω ΕΣΡ. Καλούμε, τον κ. Βούτση να προβεί σε άμεσες ενέργειες συγκρότησης νέου ΕΣΡ, ώστε η όλη διαδικασία να γίνει νομότυπη», αναφέρει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανέφερε: “Υπάρχει μια ανάγκη να μπει τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αυτό όμως που συμβαίνει δεν τιμά κανέναν. Δεν τιμά την χώρα μας. Αναφέρθηκα ξεκάθαρα σε λογικές big brοther οι οποίες σε ένα κράτος που έπρεπε να έχει θεσμική θωράκιση, δεν επιτρέπονται. Ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνω πως στην ψηφιακή εποχή μιλάμε μόνο για 4 άδειες. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία. Και οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ήταν αυστηρότερες, να μην είναι μόνο το χρήμα”. 

Ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «κακοστημένο ριάλιτι» τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ. Στην ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών επισημαίνεται ότι η αδειοδότηση θα οδηγήσει «σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι με την παροχή τεσσάρων αδειών θα δημιουργηθούν όροι χειραγώγησης της ενημέρωσης με όρους καρτέλ ενώ επικρίνει την κυβέρνηση πως «δίνει διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: 

«Με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι, η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων, να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν– για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών.

Με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα.

Με εκκωφαντικό τον παραμερισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία αδειοδότησης και με πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο, επιλέγει η κυβέρνηση τους 4 της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις.

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης με όρους καρτέλ είναι μια επίπτωση που μόνο την κοινωνία θα πλήξει. Δίνει, όμως, διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή για το νόμο (Οκτώβριος 2015), που οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις, αντέδρασε κηρύσσοντας απεργιακές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας από τότε τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι πλήττεται ευθέως η πολυφωνία ενώ κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η ΕΣΗΕΑ οφείλει, επομένως, να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της:

* Απαιτεί την κατοχύρωση της πολυφωνίας.

* Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που απουσιάζουν και που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.

* Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.

* Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι που απουσιάζει προκλητικά από το νόμο.

* Καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που προωθούνται απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.