ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Διεκδικεί το 5% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Αφροδίτη» και «Ισάι» το Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ

Διεκδικεί το 5% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Αφροδίτη» και «Ισάι» το Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ

Με ενημέρωσή του προς τις κυπριακές αρχές κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς, ανέφερε, πως το Ισραήλ διεκδικεί το 5% ή και περισσότερο από την παραγωγή στα γειτονικά τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι».

Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την τριμερή της 8ης Μαΐου, η διαμάχη μπορεί να διευθετηθεί εντός έξι μηνών.
«Η άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι τουλάχιστον το 5% του κοιτάσματος είναι ισραηλινό», δήλωσε στην ιστοσελίδα Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η διαμάχη με τους Κύπριους είναι για το πώς θα εξασφαλιστεί το ισραηλινό μερίδιο, διότι είναι οι Κύπριοι που θα αναπτύξουν το κοίτασμα», σημείωσε.

Όπως αναφέρεται, αυτό που διακυβεύεται είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αξίας περίπου 1,5 δις δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες ισραηλινές εκτιμήσεις.

Ωστόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι», διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, το «Ισάι» αποτελεί τουλάχιστον το 10% των αποθεμάτων του «Αφροδίτη». Όλες οι μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτό και να διασφαλίσουμε το πλήρες μερίδιο μας και όλα τα δικαιώματα που έχει το Ισραήλ και η κοινοπραξία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αποθέματα του «Αφροδίτη» υπολογίζονται μεταξύ 110 και 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ όπως αναφέρεται, το “Ισάι” υπολογίζεται ότι περιέχει μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.